Урсула фон дер Лайен: Ако не предложим европейска перспектива на Западните Балкани ще отворим вратата за Русия в региона

Ако Брюксел не предложи европейската перспектива за Западните Балкани други ще запълнят тази празнина - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия. Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а изказването й е свързано с решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания за присъединяване към Съюза.

Според Фон дер Лайен решението на Макрон е отворило вратата на Русия към Западните Балкани. Тя добави, че "Европа поиска много от Северна Македония и Албания и те изпълниха всичко. Сега ние трябва да застанем зад своите думи и да започнем преговори за присъединяване“. Според бъдещият председател на ЕК европейските лидери бавят перспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година.

„Целта сега е да се утвърди европейската идея за мир в региона, който преди 20 години беше нарушен от кървав инцидент. И историята на ЕС от 1989 година доказа, че си струва, когато Съюзът ни отвори сърцето си“, добави още Фон дер Лайен.

Коментари

Задължително поле