Урсула фон дер Лайен в България: Виждам една държава, която просперира

Снимка: Денислав Стойчев

Очаквам да работим в много добро сътрудничество, Бойко, каза новоизбраният председател на ЕК

Тук съм, за да слушам, да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. За мен е много важно да се постигне баланс в ЕС, каза новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен на брифинг в Министерския съвет в София.

"През последната седмица разговарям с кандидатите за сформирането на Европейската комисия. Тук съм, за да чуя вашите приоритети и очаквания. Отдавам огромно значение на приноса на централно и източноевропейските страни", добави тя.

"Чест и удоволствие е, че съм в София. България е много важен член на ЕС", подчерта Фон дер Лайен.

Виждам колко големи са инвестициите в университети, в училища, в заплатите на учителите в България. Икономиката бележи най-високия ръст на БВП за всички времена, зная, че имате бюджетен излишък и виждам една държава, която просперира и е готова за бъдещето - за инвестиции в младите хора и иновациите, каза новоизбраният председател на ЕК.

Фон дер Лайен очерта предизвикателствата, пред които е изправен Съюзът - цифровизацията, демографските проблеми и сигурността. "Необходимо е да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние разчитаме на България за действия и за информация. Промяната на климата е друго предизвикателство", добави новоизбраният председател на Европейската комисия.

"За радост, и Европейският парламент, и Европейският съвет излъчиха един изключителен човек, голям експерт и професионалист в много сфери, майка - това е изключително важно", коментира премиерът Бойко Борисов.

Не бива да се спекулира с ресори и какво сме се договорили. В ЕС важи принципа - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено, призова той.

Борисов заяви, че през изминалите години много млади хора от региона са отишли да работят на Запад. "Сега Западът е длъжен да инвестира много пари, за да можем отново да повишим квалификацията и конкурентоспособностт ана нашите държави", подчерта той.

Министър-председателят посочи още, че ЕС трябва да навакса в развитието на иновациите, тъй като е изостанал от САЩ и Китай.

Коментари

Задължително поле