Условна присъда за шофьора на ДесиСлава

2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок получи шофьорът на ДесиСлава Димитър Илиев, за това, че блъснал човек на АМ Тракия на 9-и септември 2016 година. Освен това, той се лишава от правото да управлява МПС за срок от четири години, а също трябва да заплати всички разноски по делото, което се гледа в Бургаския окръжен съд. Това постановиха магистратите в морския град във вторник. Държавното обвинение поиска същото наказание.

Илиев пристигна да чуе присъдата, заедно с адвоката си. На предишните заседания на съда присъстваше лично и ДесиСлава.

Защитата на подсъдимия искаше от съда да го признае за невинен, тъй като според адвоката му „това е нелепа житейска ситуация, вследствие на която един млад живот е прекъснат“. В съдебното заседание бяха отчетени като смекчаващи вината обстоятелства чистото съдебно минало на Димитър, доброто му процесуално поведение и характеристики, както и съпричиняване на деянието от страна на пострадалия.

В деня на инцидента, Илиев връщал фолкдивата от участие. Той карал със 122 км в час, когато на пътя изскочил човек- 25 годишният Божидар. Шофьорът на ДесиСлава не могъл да реагира на внезапната поява на човек и блъснал младия мъж, който починал.

В мотивите на съда се казва, че нарушил правилата за движение, визирани в Закона за движение по пътищата, а именно чл. 20, aл. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, допуснал пътно транспортно произшествие с пешеходеца Б. К., като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта му.

Коментари

Задължително поле