Условна присъда и глоба за имам, разпоредил незаконен ремонт на джамията в Разград

Условна присъда и 3000 лв. глоба наложи Окръжният съд в Разград на имам, влязъл да прави противозаконен ремонт в паметника на културата джамията „Макбул Ибрахим паша“, която е защитена територия за опазване на културното наследство.

В периода от 1 до 5 август 2015 г. Бюрхан С. наредил да се осъществят ремонтни работи в джамията, припомнят от Апелативна прокуратура във Варна. При ремонта са били извършени промени в интериора и подовата настилка в джамията, което представлява противозаконна дейност в архитектурно-строителен паметник на културата и недвижима културна ценност с категория от национално значение, уточняват от прокуратурата.

Както „Труд” съобщи, от общината в Разград тогава подадоха сигнал, че неизвестни лица, без каквито и да е документи и разрешения, са влезли и изграждат скеле в джамията, полагат цимент на пода. Работниците на обекта обяснили, че са били наети от лице от Дулово.

В хода на разследването е било установено, че в случая няма прокарване на радикален ислям, каквито опасения веднага тръгнаха сред местните.

Имамът, който е отговорен за незаконния ремонт, е сключил споразумение с прокуратурата и е получил 10 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право