Условни присъди за бабаити нападали полицаи

С условни присъди от 4 до 8 месеца се отърваха трима бабаити от град Раковски, които днес бяха признати за виновни по повдигнатите им от прокуратурата обвинения за затова, че са попречили на органите на властта в лицето на полицейски служители да изпълнят задълженията си по опазване на обществения ред.

При проверка на сигнал за нарушаване на нощната тишина Емил, Милко и Славчо Манолови са осуетили извършването на проверка на самоличност чрез съпротива, изразяваща се в дърпане, бутане и блъскане на полицейските служители и бягство от мястото на проверката  – престъпление по чл. 270 ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК. С оглед на това Районен съд – Пловдив наложи различни наказания на тримата.

Подсъдимият Милко Манолов е осъден на лишаване от свобода в размер на една година, като намалява така определеното наказание  с 1/3 и го осъжда на наказание лишаване от свобода в размер на 8 месеца, тъй като е признал вината си. На основание чл. 66 ал.1 от Наказателния кодекс Районният съд в Пловдив отлага изпълнението на наложеното наказание в размер на  8 месеца с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият Емил Манолов е лишен от свобода в размер на 6 месеца, като намалява така определеното наказание с 1/3 и го осъжда на наказание лишаване от свобода в размер на 4 месеца с изпитателен срок от 3 години.

Същата присъда получава и подсъдимият Славчо Манолов.

Съдът призна за виновен Милко Манолов и за това, че на 10 юли в град Раковски е повредил формено облекло, носено по реда на Закона за МВР, като е скъсал държач на ляв пагон, горен ляв джоб и долен ляв джоб на светлоотразителната жилетка на служител на реда – престъпление по чл. 274 а ал.3 от Наказателния кодекс, поради което и на основание чл. 274а ал.3 от НК вр. с чл. 58а, ал.1 вр. с чл. 54 от НК му определи наказание лишаване от свобода в размер на 6 месеца, като намалява така определеното наказание с една 1/3 и го осъжда на наказание лишаване от свобода в размер на 4 месеца.

На основание чл.66 ал.1 от НК съдът отлага изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на 4 месеца с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила. На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на Милко Манолов едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на 8 месеца с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд - Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право