Условни присъди за полицаи, лъгали в съда

Двама бивши служители на Общинска полиция във Варна получиха от Районния съд условни присъди от по 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок за лъжесвидетелстване. 34-годишният Илиян Танев и 30-годишната Йорданка Манушкина бяха признати за виновни, че докато са били на служба са дали лъжливи показания пред свои разследващи колеги и пред съдия по дело за хулиганство срещу бизнесмена Лъчезар Братоев.

То бе образувано, след като преди близо 3 г. Танев и Манушкина задържаха Братоев при спор за паркиране на алея в местността "Салтанат" в Морската градина. Двамата твърдяха, че Братоев се държал агресивно, псувал ги и ги заплашвал, а после отправил покана за платен секс на Манушкина и дори опипал бедрото й в стаята за разпити във Второ РУП, където го откарали с белезници.

Братоев бе оправдан, след като записи на охранителни камери показаха, че са го натопили, а колега на двамата полицаи си призна в съда, че е дал фалшиви показания в тяхна полза. Заради скандала Танев и Манушкина бяха уволнени. Те са с чисто до момента съдебно минало, уточниха от съда, който потвърди мерките им за неотклонение "подписка". Те и присъдата могат да се обжалват пред окръжния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право