Услуга „жестов превод“ въвежда БДЖ за глухонеми

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ монтира таблети в София, Варна и Бургас

„Видео жестов превод“ е нова услуга, която се въвежда у нас за улеснение на хората с увреден слух. На централната жп гара в София в понеделник бяха монтирани два таблета, които осигуряват равен достъп до услуги и информация. Местата на устройствата, които осигуряват жестов преводач, са обозначени със специален стикер. Предстои монтиране на същата техника и на касите на жп гарите във Варна и в Бургас.

За работата с таблетите е проведено въвеждащо обучение с реални демонстрации на служителите с цел обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за превод.

Със закупуването на специализираните таблети Национална компания „Железопътна инфраструктура", в партньорство с „ТоталКей" и фондация „Заслушай се", ще се включи в отбелязването на Международната седмица на глухите, която тази година започна на 18 септември и ще продължи 18 до края на седмицата.

В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 човека ползват като основно средство за общуване български жестов език.

Демонстрация на услугата ще бъде направена днес, 19 септември, от 11.00 ч в Централна жп гара София. За по-добра комуникация ще присъства и жестов преводач. Организаторите канят всички желаещи на събитието с цел премахване на бариерите между хората с увреден слух и чуващото общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България