„Успешните пенсионери“ в НБА

Меджик Джонсън

“Старост - нерадост“, гласи крилатата фраза. Но не и за топ играчи от НБА, които станаха и „успешни пенсионери“ след края на кариерата си. В НБА няма равенство. Със суперзвездите се държат като с богати. С тях се подписват колосални договори, стават неизменно рекламни лица на големи компании. А редовите играчи се задоволяват с парите, които им осигурят агентите. По правило контрактите с клубовете са и основната част от доходите им. Но няма никаква гаранция, че след края на спорната кариера тази суперзвезда или редови играч няма да има успех в друга област. Ето и топ 10 на тези, на които им се отдаде тази възможност.

1. Шакил О'Нийл

Без съмнение Шакил О'Нийл е един от най-добрите играчи за всички времена. В актива си има две олимпийски титли, №1 в света и 4-кратен шампион в НБА. Признат е за най-ценнен играч на НБА за 2000 г. Участва 15 пъти в Мача на звездите, от които 13 поредни. Никога не е имал проблем със самореализацията. Още като състезател учи в униерситета, после завършва полицейски курсове и се снима в киното. След края на спортната си кариера е успешен телевизионен анализатор. Занимава се със сериозна инвеститорска дейност, която му носи и солидни доходи. Магистър е по бизнес администрация. Шак пее и танцува рап. Има издадени и няколко албума.

2. Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е едно от най-популярните имена в историята на НБА – шест пъти е шампион с „Чикаго Булс“, 10 пъти е избиран за реализатор №1, което е рекорд в лигата, два пъти триумфира с олимпийската титла на САЩ. И макар че прекратява кариера през 2003-а името му продължава да стои на върха в различни баскетболни класации. След края на кариерата си Въздушния захваща с различни бизнеси, но сега всички сили е насочил към собствения си клуб „Шарлът Хорнетс“. Не бива да се забравя и неговият бренд за спортна екипировка „Найк“. Състоянието на Джордан се оценява за $1,31 млрд. - невероятна цифра не само за бивши спортити, но и за много хора, които цял живот посвещават на собствения си бизнес.

3. Дени Ейндж

В НБА винаги има играчи, които са обречени да станат треньори или да заемат някой пост в офиса на клуба. Дени Ейндж е именно такъв. Той бе една от ключовите фигури на „Бостън“ през 80-те години, а приключва кариерата си във „Финикс“ през 1995 г. След година вече е старши треньор на „слънцата“, три пъти извежда тима до плейофите. През 2003-а става генерален мениджър в родния „Бостън“, сформира звезден отбор който 4 г. по-късно печели 17-та титла в НБА.

4. Вини Джоунс

Вини Джоунс никога не е бил суперзвезда, но за феновете на „Детройт“ е легенда, след като донесе титлата на отбора през 1990-а. А приключвайки състезателна кариера захваща автомобилен бизнес, който превръща в успешен за кратко време. Сега компанията му е една от най-големите в Детройт, а годишният й оборот възлиза на около $1,5 млрд. Освен това създава и стотици работни места за жителите на Детройт.

5. Дейвид Робинсън

Дейвид Робинсън е един от най-великите играчи в НБА. През цялата си кариера играе в „Сан Антонио“, с който печели две титли и е признат за най-добър играч за 1995-а. След края на кариерата си създава инвестиционна компания. Целта на неговия бизнес е да финансира комерсиални, но и социални проекти. Фирмата има частна школа, но постоянно подкрепя различни спортни и образоватилни инициативи.

6. Стив Кър

Играе 15 години в НБА и пет пъти достига до шампионската титла. Най-силните му години минават в „Чикаго“, с който три пъти вдига трофея. Стив Кър е един от най-добрите играчи от тройката в историята на лигата. Успехите не го изоставят и след края на състезателната му кариера. Влиза в ролята на телевизионен аналитик, бил е генерален мениджър на „Финикс“, а през 2014-а оглавява „Голдън стейт“ и отборът още в първия сезон печели титлата.

7. Меджик Джонсън

През цялата си кариера Меджик Джонсън играе с екипа на „Лос Анджелис“, с който печели 5 титли в НБА и 12 пъти е участник в Мача на звездите. Джонсън е част от отбора, който през 1992 г. печели олимпийското злато в Барселона. А след края на кариерата си започна бизнес. Влага парите се в компании, които искат да се развиват в малко известни американски градове. Стратегията му дава резултат. Той притежава дял в бейзболния клуб „Лос Анджелис Доджърс“, става и президент на „Лейкърс“.

8. Майкъл Финли

Понякога редовите фенове забравят, че баскетболистите имат и интереси извън спорта. Майкъл Финли е известен със силните си изяви за „Далас“ и „Сан Антонио“, а след края на кариерата си основава продуцентска компания. Сега тя активно участва в производството на филми. А в нейното портфолио влизат известни продукции, като „Бътлър“ и „Рождеството на нацията“.

9. Джамал Машбърн

Джамал Машбърн защитава цветовете на „Далас“, „Маями“ и „Шарлът“ и реализира средно по 19,1 точки на мач. И за цялата си състезателна кариера печели 75,6 млн. долара. А след края й успява да натрупа още милиони, верен на принципа си „добри инвестиции, а не покупка на скъпи коли и луксозни имоти“. Той влага част от парите си в общо 80 вериги за бързо хранене, притежава 5 автокъщи и маркетингови агенции. Инвестициите му носят още $45 млн.

10. Кени Томъс

Кени Томъс прекарва 11 години в НБА, но едва ли кариерата му би могла да се нарече завладяваща. През 2010-а като състезател на „Мемфис“ приключва със спорта. Но започва бизнес заедно с Меджик Джонсън. И успява успешно да създаде компания, която работи 6 направления - здравословна вода, спортно обликло, баскетболно образование, работа с населението, развлечения и недвижими имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт