Успешно завърши първият етап от изнасянето на опасния сероводород в "Химко"

Успешно завърши първият етап от извозването на 110 тона серовъглерод, депонирани на площадката на "Химко-Враца". Със специализирана техника първите 21 тона бяха претоварени от басейните, в които се съхранява опасният химикал, в автоцистерна, предаде БНТ.

Серовъглеродът ще бъде изнесен извън страната, но засега от фирмата-собственик "Камибо" не съобщават крайната му дестинация.

Тъй като при съприкосновение с въздуха серовъглеродът може да предизвика взрив, са взети всички мерки за сигурност. Мобилна станция на екоинспекцията следи през целия ден състоянието на атмосферния въздух и по време на цялата операция по прехвърлянето на химическия продукт, не бяха регистрирани отклонения от нормите.

Очаква се уникалната за страната ни операция да приключи в петък, когато извън територията на фирмата ще излезе и последната цистерна със серовъглерод.

Мирослав Комитски, заместник-областен управител на Враца: Общата ни цел е безопасното извозване на серовъглерода в идните дни. Прекъсване може да има само, ако метеорологичните условия не позволяват, особено ако има гръмотевични бури, но фирмата, която ще извозва серовъглерода, моментално ще ни предупреди, че спира за определен период дейността.

Коментари

Задължително поле