Установиха повишено съдържание на нитрати във водата на три села в Търговищко

Пробите от девет села са показали отклонения по различни изисквания

Питейната вода в три села в област Търговище е с повишено съдържание на нитрати, като в едното има почти над два пъти над допустимите стойности. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция след анализ на проби, взети от питейната вода от централните водоизточници. И трите села са сред общо 35 подлежащи на постоянен мониторинг. В четири други изследванията са засекли отклонения от показателите за колиформи.

В края на февруари са направени проверки на качеството на питейната вода от централното водоснабдяване в още пет села, които са включени в периодичния мониторинг. Несъответствие има в две, като в единия случай се касае за прехлориране, а в другия има отклонение при показателя за колиформи.

При местните водоизточници има установени нитрати в селска чешма в Гагово.

Населението на селата, в които водата не е годна за пиене, както и тези, в които тя трябва да се преварява, са информирани за моментното състояние, установено при изследванията.

Съставени са били два акта на лица, отговорни за качеството на питейната вода, които са допуснали отклонения. В други два случая са издадени предписания, показват още данните от проверките на РЗИ за периода от средата до края на февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България