Ути ще оценява готвачи на жар в Шуменско

Шуменското село Васил Друмев се подготвя за кулинарен фестивал и очаква майстори на засукани гозби, приготвени на жар. До сега заявки са подали 11 готварски колектива, най-вече от читалища. Кулинарният фест "Забравени традиции – обредни трапези 2017" ще се проведе идната неделя на 3 септември.

Домакините от читалище "Добри Люцканов – 1912" осигуряват всичко нужно за успешното представяне на гастрономите - маси за приготовление, дърва за огнището. За участниците остават оригиналните рецепти, като най-ценни са издирени старинни, казват организаторите. Очаква се всеки да сготви на място поне по две уникални ястия на жар и да може да даде точни данни за съставките. Най-добрите ще бъдат издадени в брошура. Председател на кулинарното жури ще бъде Ути Бъчваров. Освен че ще отличи с награди най-големите вкусотии, той също ще сготви свое ястие.

Ути оценявал и първото издание на кулинарния фестивал през 2015 г. Тогава дал много висока оценка за надпреварата край огнищата и според него феста е без аналог в България, разказва секретарят на читалището организатор Мария Великова.

Освен готвене, на фестивала ще падне и голяма веселба, ще има и щандове на занаятчии и производители на зеленчуци. Фонд "Култура" към община Шумен финансира инициативата с 1100 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме