Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Нова женска война във „Фермата“

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Утре стават 27 години от промяната на 10 ноември

Пленумът на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.

27 години след промените от 10 ноември 1989 г.а едва ли има някой, който да твърди, че нищо не се е променило у нас. Тогава един вътрешнопартиен преврат под натиска на световните събития и раздвижване в Източна Европа беляза началото на дълъг, ама предълъг преход в България. Може да се каже, че цели две поколения вече живеят в други условия и ако ги няма мемоарите на политиците и изследванията на историците, те едва ли ще знаят какво точно е било в онези времена.

Напомняме на по-младите – на 10 ноември 1989 г. тогавашната управляваща партия БКП прави свой пленум в резиденция „Бояна”. Там към 15 ч следобед е оповестено решението да бъде сменен тогавашният вожд на партията и на държавата Тодор Живков. Съобщават го официално с няколко часа закъснение – чак привечер на същия ден. Затваря се една страница от историята на страната – цели 35 години Живков е бил начело на БКП. Той гледа стреснат и объркан от снимките на прословутия пленум. Сякаш не може да повярва какво точно се е случило.

Всъщност по-важно е какво ще се случи и се случва повече от четвърт век след това.

“Имаме недоразвито общество… Социализмът е едно недоносче… Главният фактор ще са хората… Обстановката ще е изключително тежка поне една-две години… Жалко, че аз не съм млад, за да развея байрака на митинговата демокрация… Имаме достатъчно мат’рял за митингова демокрация… На всеки човек му е необходимо огледало…” Това са изречения от последната реч на Живков, произнесена сутринта на 10 ноември 1989 г. пред същия този „исторически” пленум на ЦК на БКП. Само няколко часа преди да го детронират.

Управлението на Тодор Живков отдавна е в историята. Оценките за него са силно поляризирани и политизирани. От пълно отрицание до носталгично умиление и преклонение. Тя, носталгията, между другото, услужливо се експлоатира и до днес от всевъзможни производители на бира, колбаси, мляко и сирене. Все едно не знаят, че точно по времето на социализЪма дефицитът беше издигнат в култ от същата тази управляваща партия. Но какво да се прави – пазарът диктува какво да се купува и продава. Добре че тогава нямаше мобилни телефони, за да ни ги рекламират днес като „ренесанс на ретрото”. Поколението сега е друго – консуматорско, голяма част от него няма непосредствени спомени от онова време.

В България след 1989 г. се смениха 17 правителства, включително четири служебни. Тези дни избираме петия президент на страната. Имаме нова конституция, променяна вече няколко пъти, както и многопартийна система. Пътуваме свободно в чужбина, магазините са пълни, караме западни коли, строим магистрали и огради по границата, возим се в метрото, имаме демокрация, свобода на словото, пазарна икономика, прегръщаме се с новите големи братя във Вашингтон и Брюксел, членуваме в НАТО и Европейския съюз, скарахме се с Русия…

Ако това са плюсовете, оглеждайки се в огледалото, не можем да подминем и минусите. Голямо разслоение в обществото, бедност, корупция, несекващо политическо противопоставяне, разбити земеделие и промишленост, вечно реформиращи се и все нереформирани образование, здравеопазване и съдебна система, демографска криза, масова емиграция на младите в чужбина и т.н., и т.н. Да ни извинят читателите, но сигурно пропускаме още нещо важно. Като например масовото затъпяване на огромни групи от хора – сред тях са и доста политици, ромският (циганският) проблем, чалгизацията на нацията…

За финал ви предлагаме всеки свободно да интерпретира един лозунг от зората на демокрацията, белязал вечно несвършващия ни преход: „Всеки ден ще е така – до победата… „Дерзайте!

 

Стопихме се до 7 милиона души

На 8 ноември 2016 г. населението на страната е било точно 7 081 348 души. Вчера са се родили 139 бебета, а са починали 223 души.

По данни от 31 декември 2015 г. населението на страната е 7 153 784 души. Окончателното преброяване на населението в България през 2011 г. сочи 7 364 570 души. По данни от предишното преброяване от 2001 г. населението на България е било 7 932 984, а през 1989 г. – 9 009 018 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Комунизмът си беше аномалия. Какво друго да се случи. Лошото, че народът късно разбра голямата измама – комунистите да станат капиталисти. И все още половината българи не са ясно, че каквато и бюлетина да пуснат, винаги излиза човек на комунистическата мафия. Другата половина го разбра и гласува с краката си. Всеки народ си заслужава съдбата.

  2. Комунизмът определено нямаше бъдеще.Но пък имаше далеч повече предимства от настоящето, в което живеем.Плюсовете му бяха много,но дойдоха други времена.Човек трябва да се нагажда според времето и обстоятелствата и да не живее с миналото.То няма да се върне.

    1. северняк, каквито и плюсове да има строй при който милицията може да те арестува, да те осъдят на доста годинки, а и на разстрел, само защото си казал, какво мислиш – нормален човек не би си го пожелал. А за мазохистите си има достатъчно сексиграчки, за да си начешат крастата. Виж, това че настоящето не е перфектно е много по-важно и много по-лесно поправимо. Просто трябва да приложим думите на един американски президент:“Не питай, какво родината може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за нея!“. И по този повод – аз се опитвам да защитя СВОЯТА родина – България – от пропагандните напъни на хора, които също в името на родината си пишат тук. Само дето родината им е Русия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.