Учебниците да се пишат от учители

Проф. Нина Дюлгерова даде пример с Германия, където учебниците се пишат от учители с помощта на методист от университет.

Историци са на мнение, че е редно авторите на текстовете да бъдат по-близо до децата

Всички нови издания имали нужда от пълна преработка

Учебниците да не се пишат от университетски преподаватели, а от учители. Около тази идея се обединиха историци във връзка с казуса с неуместното представяне на комунистическия режим в новите учебници по история за X клас.

“Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели, защото доцентите и професорите винаги се опитваме да пишем сложно и да докажем, че знаем много”, заяви историкът проф. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър” и ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Тя изрази мнение, че учебници не трябва да се пишат от висшия преподавателски състав, като даде пример с Германия, където това се прави от учителите с помощта на методист от университета, тъй като връзката на учениците е именно с техните учители. Според нея е парадоксално, че комисиите, които оценяват учебното съдържание, са съставени от асистенти на професорите, които са автори на въпросните учебници.

От своя страна, Николай Поппетров - историк и автор в учебника по история на “Булвест 2000” за X клас, заяви, че за учебници се говори от 30 години и резултат няма. Той посочи, че всички нови учебници по предмета, включително и най-високо оценените, имат нужда от пълна преработка.

Той предложи учебниците да се пишат без хонорар, прогнозирайки, че вероятно мнението му ще бъде квалифицирано като “драматично”. Поппетров бе категоричен, че е необходим дебат по въпроса, тъй като в момента няма научна критика и всеки пише каквото си иска.

Преди няколко дни просветният министър Красимир Вълчев обясни, че новите учебници не са утвърдени и са направени препоръки към издателствата да ги коригират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование