Ученик изобрети метеорологична станция и LED часовник

Младежът не е правил постъпки да патентова своите изобретения и не е застрахован от кражба на ноу-хауто

Ученик от Полски Тръмбеш се прослави като изобретател. Благодарение на Константин Димитров градчето си има собствена метеорологична станция. Тя е в действие от май миналата година, а потребителите й са средно по 70 души на ден. Тя е мобилна и може да бъде поставена и да работи навсякъде, но засега действа единствено в родния град на създателя си. Разполага със сензори за температура, влажност, скорост и посока на вятъра. Данните се обработват за минути и се предават безжично посредством GSM, Wi-Fi или Bluetooth модули. Устройството е закачено на дърво в двора на дома на средношколеца.

Находчивият изобретател е в 12 клас в СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Константин Димитров вече е носител на множество награди за някои от своите творения в областта на електрониката. За станцията пък е лауреат на фондация „Миню Балкански“ за млади таланти в областта на електротехниката и метеорологията и печели втора награда.

Парадоксалното в случая обаче е, че семейството на младежа е бедно и той си няма личен компютър. Неотдавна Константин измайсторил уред за мерене на пулс. Нарекъл го пулсомер и го е сглобил от частите на стария си лаптоп, който се повредил. Дисплеят на преносимия стар компютър пък превърнал в телевизор.

„Идеята ми хрумна ненадейно, захванах се и го направих за 2 часа”, споделя младият техничар.

Майката на талантливото момче- Валентина Павлова наскоро започнала работа чрез Борсата по труда в сладкарско предприятие във Велико Търново, а баща му Мирослав е служител на бензиностанция в село Раданово. Той също е техничар и си пада по изобретенията, но парите навремето не му стигнали да завърши образованието си. Въпреки бедността, в която живеят, тези хора са едни от най-големите дарители на Историческия музей в Полски Тръмбеш и въобще не се оплакват от сиромашията. Предоставили са много книги и старинни вещи от бита на родния си край, които вече са част от етнографската експозиция на местния музей. Родителите се радват на таланта на сина си и се надяват с дарбата си той да има добро бъдеще и професионално развитие.

Още като невръстно дете Константин показал, че има технически заложби. Като бил едва на 4 г хванал поялника.Тогава баща му се занимавал с ремонт на телевизори, а малчуганът му нарязал телчета и за пръв път взел уреда за запояване. Дори след като се поопарил няколко пъти, малкият умник пак не се спрял и продължил да се върти край баща си.

Миналото лято Константин измайсторил уред за измерване температурата и влажността в домашната оранжерия.Термометърът първо отчитал само температурата, а после и влажността. Той станал прототип на станцията. За него младият талант е използвал платка, към която са свързани сензори за влажност на почвата, за измерване на температурата и влажността на въздуха и за измерване на температурата на почвата, скоростомер за вятър и предавател за изпращане на данните.

Сръчното момче е изфабрикувало собственоръчно и LED часовник от картон и пуснало поредния си проект в интернет. Той е показал стъпка по стъпка как да се направи часовникът в Instructables.

„Няколко дена по-късно получих лично съобщение от г-н Ед Ернандес от Ориндж каунти в Калифорния с искане на точни размери на кутията, за да принтира друга, тъй като направих първата от картон. В синьо са часовете, в червено минутите и в зелено секундите“, обяснява ученикът.

Почти веднага той е получил новите кутии за PIXIE – неговия часовник, от мъжа от САЩ. Кутиите са 3D принтирани и са подарък от Ед Ернандес, познат като Fstedie в Instructables, за което бедното момче е много благодарно.

„Преди време се записах в един американски сайт за изобретения, на който попаднах случайно. Само месец по-късно спечелих награда от различни машинки, които представих на стойност 273 долара.Там споделих различни свои проекти. Качих термометър, вторият ми проект беше за възстановяването на бормашина на немска компания. С тази разработка участвах в първия си конкурс в този сайт. Уж на шега, но няколко дни по-късно получих съобщение, че съм спечелил с идеята за бормашината. Изпратиха ми комплект инструменти – дрелка, бормашина, ъглошлайф и др.”, споделя даровитият младеж.

Константин Димитров уточнява, че наградата била оценена на 273 долара, но у нас тези машини струват около 3000 лева. Подаръкът от Америка пък пристигнал точно за рождения ден на младежа и той се почувствал щастлив, оценен и забелязан. Освен това администраторите на сайта от Калифорния поели всички разноски за доставката на техничарския комплект до Полски Тръмбеш.

Това амбицирало дванайсетокласника и той започнал да се интересува от конкурса за млад изобретател на фондацията в Стара Загора „Миню Балкански“. Състезанието било в края на юни миналата година.

Константин бил единствен участник от Великотърновска област, при това като аматьор, без да е ходил на кръжоци или да е учил в специално училище. Победителите били обявени през октомври , а на церемонията в София присъствал и френският посланик. Константин Димитров е един от спечелилите второ място с изобретението си на мобилна метеорологична станция.

„Как го е измислил ли? Ние имахме проблем с контролиране на температурата и влажността в оранжерията, а той го реши. После превърна прототипа в станция”, казва бащата на момчето.

За да се направи станцията обаче, били нужни части, които Константин поръчал онлайн от Китай. Доставката била на сензори, които стрували 25 долара. След като се сдобил с тях, Константин направил микрокомпютър, който събира информация от сензорите.

Наградата на фондацията била по избор на победителя, а на ученика била предложена сума до 1500 лв.Той си поискал осцилоскоп и мултиметър и платки за прототипи за други проекти. По Коледа пък младежът бил удостоен с награда от диплома и плакет от Сдружение „Полските щурчета” в родния му град. В навечерието на Нова година непознат мъж се отбил на бензиностанцията, където работи бащата на Константин, дал му 100 лв. и казал, че ги изпраща като подарък на момчето, защото се развълнувал като гледал награждаването на младите таланти. Щедрият мъж обаче не пожелал да се представи и си останал анонимен, но ученикът и родителите му изказват своята искрена благодарност за жеста.

Константин Димитров тази година е абитуриент , мечтае да кандидатства в различни университети, но вероятно ще учи в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново поради липса на средства за издръжка.

Момчето признава, че не е правило постъпки да патентова своите изобретения и не е застрахован от кражба на ноу-хауто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи