Ученик от Плевен получи два приза от Европейския конкурс за млади учени

Ученикът от математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен Чавдар Лалов завоюва две престижни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе между 22-ри и 27-ми септември в Талин, съобщиха от МОН.

Единайсетокласникът получи трета награда от журито, както и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF). В конкурса участваха 89 проекта от 33 държави. EUCYS е един от най-реномираните научни форуми за младежи и се провежда ежегодно от 1989 г. насам под егидата на Европейската комисия.

Чавдар получава и възможност да участва в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да повишат публичния имидж на науката в обществото и да помогнат на най-младото поколение учени и изследователи.

Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие "Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа". Той предлага нови резултати в една научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.

Отлични отзиви за представянето си получиха и другите български участници - Радослав Димитров и Василена Цветанова, които представиха нови алгоритми с евентуално приложение в биоинформатиката, както и Теодор Алексиев и Симона Христова, възпитаници на успешната българска астрономическа школа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование