Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Ученик от Свищов участва в международен космически център в Турция 13-годишното момче получило висока оценка и има покана за десетдневна обучителна програма в Москва

Талантливият ученик Константин Тодоров от Свищов от 30 юни до 7 юли взе участие в обучение на международния космически и научен център „Space Camp Turkey“, в близост до гр. Измир, Турция. Космическият център e един от трите за обучение в света, създадени по модел на НАСА, съсредоточени главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите.

С помощта на община Свищов, общинските съветници и кметовете на кметства, които оказаха финансова подкрепа на Константин, любознателният младеж успя да посети Космическия център, за който се бе класирал след невероятна конкуренция от хиляди участници, и достойно представи себе си и родния град. 13-годишното момче вече има покана за десетдневна обучителна програма в Москва.

„Бях в първата група, която се състоеше от 15 човека от България. Също така имаше деца от Гърция, Турция, Англия, САЩ, Полша, Литва като общо бяхме 140 души“, каза Константин.

В самия лагер бяхме под режим като от 9 часа сутринта до 10 вечерта бяха предвидени занятия. Те бяха разделени на теоретическа и практическа част, понякога бяха смесени, например при симулаторите. Първо ни беше разяснено какво представлява симулатора, за какво се използва, какви са ползите от него и след това ние го пробваме. Освен симулаторите и практическите занятия, имахме и занятия за изработване на лого на мисията. Особено интересна бе мисията със совалката. За час и половина се качваш в совалка и излиташ. Аз бях избран за капитан на совалката. Тя е в реален размер, а в макета всеки изпълнява различна роля.Освен капитан, има и екипаж, важни са и пилотите. В задната част на совалката лаборантите извършват експерименти, има и „Наземен контрол”, разказва Константин Тодоров.

Ученикът споделя, че е имало пресъздадена колония на Марс, участвал е в различни експерименти в областта на физиката.

„Имаше и хидропоника, която е измислена в България от наши учени. Показаха ни точно как работи, защото така ще се изхранват хората в Космоса, тъй като няма как да занесат там храната, която им е нужна. Също така конструирахме своя ракета, дълга около един метър, която изстреляхме на един полигон“, уточнява Константин Тодоров.
Участниците в Центъра изработвали и симулатори на безтегловност. Работили и с такива за ходене на Луната.

Заради добрата подготовка, която показал свищовският ученик, му предложили през април идната година да замине за Москва, където е разкрита нова, десетдневна програма.

Константин Тодоров благодари на община Свищов за финансовата подкрепа, която м бе оказана, за да има шанс за участие в обучението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.