Ученик, подал 58 фалшиви сигнала на тел. 112, отива в интернат за две години

16-годишен младеж от стражишкото село Виноград, който влудил полицията и пожарната с 58 фалшиви сигнала за пътни инциденти, отива за две години във възпитателно училище интернат. Данаил С. бе подавал тревожната информация на тел.112 един месец през пролетта на миналата година.

Той се обаждал на спешния телефон от 1 март до 30 април 2016 г. за различни произшествия в района на Стражица и по селата. Полиция и пожарна всеки път реагирали светкавично, но на посоченото място никога нямало каквото и да е произшествие. Лицето се представяло на операторите като Дянко Стоянов, съвестен гражданин. Всеки път обажданията били съпровождани с описания на злополуки, при които имало и пострадали, а мъжкият глас много често използвал ругатни и се правел на загрижен гражданин, ако нямало светкавична реакция на сигнала.

В крайна сметка зложелателят бил разпознат и установен от полицията в Стражица. Прокуратурата в Горна Оряховица внесе обвинителен акт срещу ученика, телефонът и сим картата са иззети. По време на съдебното производство Данаил не се разкаял и обяснил, че се обаждал за забавление, за да види каква ще бъде реакцията на тел. 112.Освен за злоумишлените фалшиви обаждания по същото дело той бил осъден и за кражба в селото. Съдът в Горна Оряховица го прати за две години във възпитателен интернат,но младежът чрез адвоката си е обжалвал присъдата пред Окръжния съд .Той искал да бъде оставен извън поправително училище,защото така щял да се промени към добро по-лесно. Мислел да отиде в друг град и да излезе от лошата среда в селото, която му влияела зле. На 6 юни Окръжният съд в старата столица обаче е потвърдил присъдата на ГОРС и Данаил отива във ВУИ,защото решението е окончателно.

Момчето се води на отчет в Детска педагогическа стая в Стражица от 11-годишен, когато е направил първата си кражба. Той живеел с майка си,а баща му бил в София. Преди време той му купил мобилен телефон и тогава започнали обажданията на 112. В училището във Виноград също били вдигнали ръце от Данаил, защото не посещавал учебни занятия и още в края на миналата година са направили искане да бъде преместен в друго училище .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право