Ученик помогна за разкриване на опасен грабител на жени

Снимки ОДМВР-Шумен и Авторът

Арапа се върнал да върлува в Шумен 20 г., след като нападал

Криминалисти от Шумен задържаха опасен рецидивист, нападал и ограбвал жени с нож. Недко Милков Маринов-Арапа /38 г./ вече е в ареста и му е повдигнато обвинение за грабеж в условията на опасен рецидив, Окръжната прокуратура в Шумен ще иска постоянен арест, каза в четвъртък говорителят прокурор Орлин Куздов.

Арапа има в досието си множество дръзки нападения на жени в Шумен през 1999 г. и сега отново решил да действа. Той нападал жертвите си на тъмни места, винаги в гръб, заплашвал с нож и режел дръжките на чантите, разказа характерният му почерк шефът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

Първият му удар е на 8 октомври около 22 часа на кръстовището на улиците "Алеко Константинов" и "Петко Българанов", когато отмъкнал от 42-годишна жена дамската й чанта с лични документи, 250 лева и два мобилни телефона. Полицията оповести случая и помоли за гражданско съдействие, писа тогава "Труд".

След призива 18-годишен ученик от Шумен свидетелствал, че е бил нападнат два дни по-рано от мъж в същия район, който му искал пари. Момчето дало много добро описание и помогнало на разследващите. Една от жертвите също е била по-конкретна.

На 20 ноември Арапа нападнал втората си жертва на 30 г. Тя опитала да хване ножа и се наранила. От болницата в Шумен, където потърсила помощ, информирали полицията и така станало ясно, че е отнета втора чанта с 50 лв. и документи.

Още след първия случай криминалисти от РУ- Шумен започнали да проверяват широк кръг от заподозрени, работили по различни версии, проверили множество алибита, разказа ст. комисар Расим.

На 23 ноември около 21 часа на бул. "Плиска" до железопътен надлез Арапа се нахвърлил с нож и на 19-годишна шуменка, опрял го в лицето й, но тя се отскубнала.

На 3 декември извършителят е установен и задържан. В дома му са открити двете дамски чанти и два телефона - единия бил качен на покрива. Недко-Арапа направил пълни самопризнания. Той е от варненското село Игнатиево, но се установил да живее в Шумен. Осъждан е 10 пъти за грабежи, за отнемане на моторно превозно средство, за грабеж на кола, за кражби, за нанесена телесна повреда, хулиганство, като престъпленията били извършвани на територията на Варна, Шумен и Провадия. Има 9 криминалистически регистрации.

Уважено е искането на Окръжната прокуратура в Шумен и съдът е задържал под стража Недко-Арапа с постоянна мярка „Задържане под стража“. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

Определението на Шуменския окръжен съд, с което е взета най-тежката процесуална мярка за неотклонение на опасния рецидивист, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле