Учените: Акулата изчезва

Работна среща на Консултативния съвет за Черно море с председател д-р Йордан Господинов

Добрите запаси на калкан увеличиха квотата с 30%

Четвърта поредна година акулата е в катастрофално положение на запасите. Това алармира доц.д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН на среща на работните групи от България и Румъния към Консултативния съвет за Черно море. Според него един от големите проблеми е неефективното разпределение на улова и липсата на рибарски мениджмънт. Твърде много кораби гонят твърде малко риба, обобщи доц. Райков.

Моментната биомаса на квотираната цаца в нашата акватория е 26 000 тона, но уловът е намалял до 3000-4000 тона. За сравнение в края на 80-те години е стигал до 18000-19000 т. Турция лови най-много цаца до 30-40000 тона годишно.

Миналия месец по нашето крайбрежие имаше добра популация на меджид, барбуна и малки количества цаца, а чернокоп няма. Дефицитът му вдигна цената на килограм на 15 лв. на Голямата рибна борса във Варна. Меджидът е на втора позиция по биомаса с 12000 тона след цацата, но не се използва пълноценно. Експертът припомни, че квотата за калкана за догодина е увеличена с 30% и от 57 тона стана по 75 т за България и Румъния, а общият разрешен улов е 150 тона.

Има сериозни подобрения на запасите на деликатесната риба, но при тревожни сигнали квотата може да се редуцира. Според учените едно от решенията за по-ефективен улов е т.н. рибарски кооперативи сами да определят квоти, което е една добре работеща практика в света, а държавата да подкрепя производството на аквакултури.

Коментари

Задължително поле