Учениците с досие по физическо (обзор)

В системата не са включени нормативи за ученици със специални образователни потребности, и такива освободени дълготрайно от физическо.

Модерни нормативи борят мързела, отпадат коремните преси и дългото бягане

Нова система в сила от 2019/2020 година

Досие за постиженията в час по физическо ще имат учениците от I до XII клас от следващата учебна година. Информацията за него ще се събира чрез нова система, в която модерни нормативи заменят остарелите от 90-те години.

Както “Труд” пръв съобщи, екип от специалисти от Националната спортна академия “Васил Левски” и МОН проведе изследване на физическата дееспособност на близо 10 000 ученици през 2018 г., за да може да се модернизират нормативите, по които към момента над 80% от децата са за двойки по физическо. Експертите са си поставили за цел да преобърнат тенденцията да сме най-болното население на Европа, като убедят учениците да спортуват повече. Те настояват за матура по физическо и за учебник по предмета.

Така от есента за оценка учениците ще изпълняват 5 упражнения - бягане на 30 м, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 м и тест за ловкост. Отпадат бягането на 300 и 600 м, коремните преси и тестовете за пъргавина.

“Нормативите са съобразени с всяка една възраст. Данните от тях се събират в системата и са като досие за всеки един ученик. В началото и в края на годината му се внася информацията от тестовете. Така при всяка една възраст се знае какви постижения има. Оценката по предмета от петте упражнения пък се получава автоматично”, обясни пред “Труд” доц. Тодор Маринов от НСА, координатор на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование