Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот да пише и танцува

Ученици в Пловдив вече сами програмират хуманоиден робот от второ поколение да пише, танцува и разговаря по установена японска система. Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика за деца и юноши, на който малчуганите се упражняват да програмират наподобяващия човек робот Нао, използан за програми за изкуствен интелект.

В резултат на усилията на децата, Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства. Преподаването се случва както в ателието по роботика на ул. „11-и август“, така и в няколко училища в града под тепетата, където роботиката е свободно избираем предмет. Водещ на на курсовете по роботика за деца и ученици е Виктор Прончев, програмист в известна американска компания, а идеята за тях е на 12-годишната му дъщеря Катя. Под ръководството на баща си, момичето прилага уменията си в програмирането и същевременно се включва като преподавател на връстниците си в обучението.

То се осъществява с помощта на специален учебник, преведен от английски език от ученици от ЕГ „Пловдив“. По време на своите занимания децата програмират сензори и мотори като ползват за инструмент световният програмен език на науката Python. „Децата, които се учат при нас, имат добра основа да продължат с роботиката и дори да работят в областта на програмирането на индустриалната роботика“, твърди Виктор Прончев.

Той и негови колеги въвеждат новия метод за обучение със свои усилия и средства, а курсовете са безплатни за желаещите да развиват умения в програмирането на роботи. Паралелно с обучението на деца има и курсове курсове за юноши, студенти и техници, които се нодят от Теодор Георгиев, един от най-добрите специалисти по индустриална роботика у нас. Тео е основател на РобКо академията в Пловдив, където обаче рядко се задържа, тъй като програмира целогодишно роботи в заводите на световните марки автомобили.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.