МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

Ученици в Силистра към вицепрезидента: Имаме ли бъдеще в България?

„Искаме да останем и да работим тук, в България. Но как да създадем семейство и да се грижим за него със заплата от 500 лв.?“ С тези въпроси се обърнаха към вицепрезидента Илияна Йотова абитуриенти от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“ в Силистра.

Илияна Йотова посочи, че е необходима волята на държавата, която да създаде конкретни политики за по-слабо развитите региони, за да бъдат задържани младите хора в тях. „Необходимо е целево финансиране за тези региони“, убедена е вицепрезидентът.

„Имаме 4-5 града, в които се съсредоточи голяма част от населението в България. В същото време много места с потенциал за развитие обезлюдяха“, посочи Илияна Йотова. Липсва визия за страната ни през следващите години, отбеляза вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова тази политика трябва да се прави с хората по места, а не в кабинетите в София. „Основната роля е ваша, на младите хора“, обърна се вицепрезидентът към учениците. „Защото вие сте строителите на съвременна България – така, както бе построена държавата ни след Освобождението“, отбеляза Илияна Йотова.

На срещата бе повдигнат въпросът за отношението на обществото към учителската професия, за сринатия авторитет на учителя. Споделени бяха мнения, че учителският труд все повече се бюрократизира.

Обсъдени бяха предизвикателствата пред пазара на труда. Младите хора настояват за по-голям синхрон между образованието и професионалната реализация. Необходимо е преформатиране на образователната система. Като пример за резултатна политика Илияна Йотова посочи дуалното образование в страни като Германия и Швейцария. По думите й в България не са достатъчни само пилотните проекти по тази програма.

Дискутиран бе и въпросът за корупцията, която по думите на вицепрезидента е прояла отвсякъде обществото ни.

Мнения по широк диапазон от теми споделиха с Илияна Йотова завършващите средно образование. Те живо се интересуват от случващото се в Европейския съюз, от мястото на България в него и външната политика на страната ни, от предизвикателствата пред сигурността, от запазването на европейското финансиране в настоящия му вид. Вицепрезидентът е категорична, че не трябва да се променя философията на финансиране с европейски средства и финансовите инструменти от Плана „Юнкер“ изцяло да заменят кохезионната политика. „България трябва да си отговори на въпроса кои са приоритетните области, в които тя ще инвестира тези средства“, заяви Илияна Йотова.

Относно кризата в Сирия и противопоставянето между Запада и Русия вицепрезидентът отбеляза, че Европа изостави лидерската си позиция и не си направи изводите от Арабската пролет. „Със санкции и междудържавни конфликти не може да се води битката с „Ислямска държава“. Без Русия не можем да се справим с тероризма“, заяви Илияна Йотова.

„Визитната картичка на нашата гимназия е проектната дейност“, отбеляза от своя страна Дочка Милушева – директор на ПГСУАУ „Атанас Буров“, която представи пред вицепрезидента конкретните проблеми, пред които е изправено училището. Основните са остарялото техническо оборудване и липсата от години на физкултурен салон.

Професионалната гимназия с 55-годишна история е едно от най-престижните учебни заведения в Силистра. Възпитаниците й завоюват челни позиции на различни олимпиади, конкурси и състезания.

След разговора с учениците вицепрезидентът Илияна Йотова посети Регионалния исторически музея в Силистра, експонатите в който представи проф. Георги Атанасов. Разгледана бе и гробница със стенописи от средата на IV век.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.