Ученици в спектакъл на добротата

Истински спектакъл на доброто сътвориха ученици от бургаските училища под мотото „Децата и толерантността. Да наредим пъзела заедно“. С богата програма от скечове, литературно четене, театър и разнообразни игри малки и големи ученици от ОУ „Георги Бенковски“, ОУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Добри Чинтулов“, СУ „Йордан Йовков“, ЧНУ „Д-р Мария Монтесори“ изнесоха урок за човешките добродетели. Денят започна с флашмоб, който остави послание за бургазлии до „Часовника“ в града – за повече добронамереност, взаимност и грижа за другите. В кратки театрални сюжети, с доза хумор, малко самоирония и много талант учениците представиха обичайни ситуации от живота, в които волно или не проявяваме неразбиране към различното в другите. Заедно стигнаха до извода, че „най-готин“ в училище, „зубър“, „ревльо“ са само етикети, които ни отнемат от възможността да бъдем заедно и да се учим един от друг.

Индивидуалното представяне на всяко училище завърши със съвместно подреждане на пъзел, носещ посланията на инициативата.

„Днес, светът е по-малък от всякога. Еднакво лесно е да се обадим на приятеля си от съседния клас и на приятел в друг континент. Африка, Америка, Азия… няма значение, днес това е просто география. Ние сме граждани на света дори когато стоим пред компютъра у дома.“ – бе посланието на областния управител Вълчо Чолаков към присъстващите. „Имаме възможност да учим езици, да живеем интересно, динамично, да бъдем откриватели ежедневно. Това е толерантността - да зачиташ всичко, което е нетипично за теб и да се учиш от него. И е много ценно.“ – допълва в поздрава си той.

Събитието бе организирано от Народно читалище „Изгрев- 1909“ и Областна администрация Бургас в рамките на Комуникационната стратегия на България. Целта е насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата и представяне на културното многообразие на Европа.

Коментари

Задължително поле