Ученици готвят концерт на мега пиано

9-метрово пиано, на което се свири с крака, е инсталирано в специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. До Деня на детето - 1 юни, възпитаниците на школото и на ОУ "Васил Левски" ще бъдат обучени съвместно да изпълняват на огромния инструмент детски музикални произведения от български автори, които ще представят на концерт.

Инициативата се реализира по проект "Заедно по ноти на най-голямото пиано в света" с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура". Целта е деца с увреждания и от малцинствените групи да получат достъп до уникалното танцово-музикално съоръжение, което няма аналог в Източна Европа. То тежи 560 кг и има 7 октави. Свиренето по големите му клавиши естествено съчетава музиката с танц, доставяйки наслада за всички сетива.

"Влагаме много емоции в това начинание и сме убедени, че следващите три седмици ще помогнат на децата да се почувстват по-уверени в себе си и способностите си", обясниха от екипа на проекта. В рамките му децата ще се обучават първо индивидуално, а после и в малки групи, за да се запознаят с нотната стълбица и да сглобят цяло музикално произведение. Пред публиката на празничния концерт на 1 юни те ще представят любими песнички като "Мила моя мамо", "Тръгнал кос", "Детство мое", а обучителите им ще ги зарадват с изпълнения на произведения на Андрю Лойд Уебър, Майкъл Бубле и Карлос Гардел. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони