Ученици изпълниха Съдебната палата в Шумен

Повече ученици, отколкото магистрати, имаше в понеделник в Съдебната палата на Шумен. Тийнейджърите гостуваха по повод Деня на Конституцията на Република България на магистратите.

Служителите в Окръжен съд и Окръжна прокуратура отвориха гостоприемно вратите си за всички желаещи да ги посетят - ученици от средните училища „Йоан Екзарх Български”, „Трайко Симеонов”, математическата гимназия „Нанчо Попович„, професионалната „Христо Ботев“ и езиковата „Н.Й.Вапцаров“. Възпитаниците им бяха посрещнати от административния ръководител на Окръжен съд-Шумен съдия София Радославова.

В зала №9 съдия Светлин Стефанов изнесе лекция за разделението на властите според Конституцията, за функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система. Ученичките от 10 "б" клас на СУ "Йоан Екзарх" Белмин Арифова и Михаела Георгиева представиха на връстниците си презентация за историята на Българската Конституция от 1879 г. до днес.

Всички ученици получиха подарък – Конституция на Република България със специално послание: „Скъпи ученици, държите в ръцете си отпечатан върховния закон на държавата. В него са заложени принципите на правовия ред, който е гарант за спазване правата и свободите на гражданите. Работете усърдно над себе си, развивайте своите таланти и помнете, че по който и път да поемете в развитието си, трябва да познавате и спазвате законите, като знаете, че правото е изкуство на доброто и справедливостта", се казва в обръщението цитирайки латинска сентенция.

На финала дойде и голямата изненада - хор огласи Съдебната палата. Гордостта на Шумен и лауреатите на множество национални и международни отличия, децата от хор „Бодра песен“ изнесоха концерт-поздрав към съдии, прокурори и съдебни служители по повод професионалния им празник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България