Жена в мозъчна смърт спаси живот на двама тежко болни мъже

Антонио Лопес към Бойко Борисов: Приемането на ГЕРБ в Центристкия демократичен интернационал е признание за усилията на всички хора в партията

Временно затварят за движение пътя Своге-Нови Искър в понеделник

Петя Дикова очаква първото си дете

Сузанита върти бизнес с голи снимки

АПИ плаща над 9200 лв. за аквапланинг на „Хемус“ Ауди с лоши гуми самокатастрофирало в наводнен участък

Президентът Румен Радев пристигна в Йордания

Вицепрезидентът: Само слабите лидери управляват със страховете на хората Омразата и национализмът не решават проблеми, заяви Илияна Йотова на възпоменателния събор за 75 години от разстрела на шестте ястребинчета

Дядо Коледа зарадва деца на служители от МВР

Министър Ангелкова: Приоритет през 2019 г. ще е насърчаването на вътрешния туризъм  С майстори в кулинарията подготвяме карта на фестивалите, свързани с българската кухня

Министърът на отбраната Каракачанов се срещна с Джон Съливан, зам.-държавен секретар на САЩ

Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Две жертви и много ранени при тежка катастрофа в Босна

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Дискусия на тема „Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“ с участието на ученици и студенти се състоя в сряда в Шумен. 309-та аудитория „Боян Пенев“ на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ бе домакин на дебата. Проявата е част от инициативите, посветени на Месеца на Българското председателство на Европейския съюз в Шумен. Организатор на събитието е Община Шумен в партньорство с ВУЗ-а и обществения посредник Иван Капралов.

Водещ на дискусията бе доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ във висшето училище. В обсъждането се включи и гл. ас. Катя Христова, преподавател по европейска политика в Нов български университет.

В основата на изграждането на Европейския съюз е разбирането за единство в многообразието и това не е случайно, защото Европа е люлка на съвременната цивилизация и култура. Така започна диалогът с учениците и студентите в пълната аудитория. Катя Христова посочи, че България има уникалния шанс да председателства Съвета на Европа в ключов за развитието на Европейския съюз период, когато се осмисля стратегическата перспектива за неговото развитие до 2027 година. Сред приоритетите на България при председателството на Съвета на ЕС е изработването на финансова рамка и бюджет, който засяга непосредствено интересите на гражданите на Европа. Кохезионната политика, която има изключително важна роля за нашия регион, и интегрирането на Западните Балкани в контекста на европейската перспектива са също част от приоритетите на страната ни, припомни преподавателката от НБУ. По думите й, една от важните задачи на ЕС е развитието на информационните технологии и бъдещето на много сектори в индустрията и селското стопанство е дигитализацията. В българския дневен ред е и младежката политика, като един от акцентите в нея е бързото включване на младите хора в пазара на труда. Катя Христова насърчи младежите по-активно да се включват в европейските инициативи и програми.

В края на срещата от името на кмета на Шумен Любомир Христов бяха наградени най-добрите фотографии от конкурса „Европа в Шумен“, който се проведе в рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, организиран от Община Шумен. Отличени бяха деветокласничките Десислава Герчева, Мари Такворян и младият фотограф Мустафа Мустафов, който е студент четвърти курс в ШУ „Еп. К. Преславски“ по специалност „Журналистика“. И тримата получиха ваучери от книжарница „Хеликон“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.