Какво мисли за Ариана Гранде бай Гроздан?

Директорът на болницата в Бургас: Състоянието на Стефан Данаилов е стабилно

Експерт: 5 лв. на квадратен метър ще струва техническият паспорт на жилището ни

Русия и Китай поискаха заседание на Съвета за сигурност заради ракетните разработки на САЩ

Семейството на убитата Кристин ще съди лекаря от линейката и болницата

Започват масови проверки в Пловдивско заради незаконни гонки

Марияна Николова: Не приемам председателския пост в Съвета по киберсигурност като капан

Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата може да заработи от 1 февруари 2020 г.

България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

Доналд Тръмп отмени посещение в Дания

Президентът на Италия започва консултации за ново правителство

Тръмп: Подкрепям завръщането на Русия в Г-8

Проектите за шофьорски закони отиват за скрап Анонимна работна група от КАТ и ДАИ ги писа 3 години без резултат

На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“

Окръжен съд-Бургас

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“. Младежите и девойките гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас по време на проведения днес „Ден на отворените врати“ в магистратурите.

Събитието започна с представяне на възможностите за разследване, които предоставя мобилната лаборатория на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас. Гостите бяха посрещнати от говорителя на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Кремена Стефанова, която ги запозна начините на събиране на доказателства, които НПК допуска, средствата за сбирането им, както и реда по който това се прави. Прокурор Стефанова заостри вниманието на аудиторията върху важността на процесуалния ред, по който се събират доказателства, тъй като той определя целия бъдещ ход на всяко дело. Думите й бяха допълнени и от следовател Пенка Андреева, която заедно с специален екип показаха нагледно на гостите, как се взима ДНК – проба, как се взима отливка от следа от обувка на местопрестъпление, било то в пясък или друга среда, показано бе и как се обозначават гилзи и рани, уредите с които се вземат тестове за употреба на наркотици, както и лампите за осветяване на местопрестъпление. Кулминацията, разбира се бе куфарът с пособия за вземане на пръстови отпечатъци. На гостите бе показано нагледно как се прави снемане на дактилоскопни следи , а най-смелите от тях лично се подложиха на процедурата по вземане на отпечатъци. На гостите бе разяснено, че дактилоскопни следи могат да се вземат не само от участници в престъпления, но и от свидетели, за да може те да бъдат изключени от кръга на заподозрените. Учениците и студентите не пропуснаха да направят сравнение с популярния телевизионен герой Хорейшо, а това бе предизвикано от показването на лупа, с каквото и той работил.

След демонстрацията студентите от специалност „Право“ в Бургаския свободен университет и учениците от Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гьоте“ се отправиха към кабинета на Административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас. Г-н Любомир Петров ги посрещна и им разясни историята на Апелативната прокуратура, какви са функциите нейните функции, колко прокурори работят в Апелативна прокуратура – Бургас, по какви дела се явяват и какви спорове за подсъдност имат право да решават. Г-н Петров добави, че Апелативен район –Бургас се разпростира на териториите на Административните области Бургас, Сливен и Ямбол, като към него влиза и Тополовград, който е в област Хасково. Учениците и студентите задаваха въпроси свързани с начина на провеждане на делата и наказуемостта по отделните престъпления. След като получиха отговорите дойде ред и на най – приятната част – обличането на прокурорските тоги.

Учениците и студентите не пропуснаха да облекът тогата на Апелативния прокурор и да се снимат с него. Разбира се имаше снимки и от бюрото на Административния ръководител.

В Окръжна прокуратура – Бургас гостува ученициха от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Николай Обрешков“. Учениците бяха приети от говорителя на магистратурата г-жа Елгина Чалъмова. Тя разказа на гостите за актовете, които прокурорът може да издава, както и за конкретни дела от нейната практика. Получи се изключително интересна дискусия, като най-честите въпроси в нея бяха за начини на доказване на престъпленията „подкуп“ и „изнудване“, както и за компютърните престъпления. Учениците проявиха интерес и върху мерките за неотклонение и в частност за проверките при „домашен арест“ на обвиняем, както и за реда, по който се издават и се работи по Европейските заповеди за арест. Те попитаха и дали в България вече има от специалните гривни, които се поставят върху обвиняемите лица. Прокурор Чалъмова отговори, че тази технология постепенно навлиза и в нашата страна. Та обърна внимание на учениците, че в България е възможно да има и защитени свидетели, които да са под постоянна охрана или такива с променена самоличност, такива каквито има и по игралните филми.

Гости на Районна прокуратура – Бургас бяха ученици от Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“. Те бяха посрещнати от Административният ръководител г- н Иван Киров, който им обясни за мястото на Прокуратурата в съдената система, както и с функциите, които тя има. Неговият заместник Веселина Гайдаживева, говорителят на Районна прокуратура – Бургас Керка Дюлгерска и прокурорите Радост Ганева и Гинка Чинова разясниха на учениците отговорностите на прокуратурата по Гражданско-съдебния надзор, превенцията и наказуемостта за престъпленията свързани с държане и разпространение на наркотични вещества сред непълнолетни и малолетни лица. Голямо внимание бе обърнато на компютърните престъпения, както на тези свързани с изнудване от страна на педофили, така и на тези свързани с изнудване за пари, което се прави все повече от зложелатели в интернет пространството. На гостите бе изнесена лекция за превенция на престъпления в интернет. На учениците бе обърнато и сериозно внимание за начините, по които може да бъде защитен един профил в социалните мрежи.

След преведената лекция учениците посетиха деловодството на Районната прокуратура и Съдебна зала, където имаха възможност за снимки.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.