На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Ученици и студенти построиха кули и мостове от спагети

9 кули и 11 моста от 15 килограма спагети построиха гимназисти и студенти в рамките на четвъртото състезание VARNA SPAGHETTI ENGENEERING – 2016, организирано от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Два от 20-те отбора бяха съставени от чуждестранни студенти от Словения, Полша, Испания и Казахстан, учещи архитектура във ВСУ по линия на програма “Еразъм+”, а останалите тимове бяха от ученици от професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия от цялата страна, както и студенти по тези специалности.

С 400 грама спагети всеки от отборите трябваше да построи съоръжение с въртящи се части, което да отговаря на специални критерии за сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания. Учениците майсториха кули, а студентите – мостове. 7-членното експертно жури класира на първо място 209-сантиметровата кула на екип “Устрем” от ПГ в Пловдив, а призът на публиката и на Камарата на строителите “Мост на бъдещето” отиде за моста “Мравката” на третокурсници от ВСУ.

В различните категории бяха номинирани още проекти, а всеки от участниците в състезанието получи грамота, която има тежестта на успешно положен кандидатстудентски изпит за инженерните специалности в катедра “Строителство на сгради и съоръжения” във ВСУ. Ръководството на университета изпрати и поздравителни писма до родителите на младите таланти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.