Ученици от Лом - най-добри в програмата “Дай старт на успеха“

Образователната програма даде основни познания за личностно развитие на младежи от 7 града в България

24 ученици от три гимназии в Лом, ПГХЗ "Д.И.Менделеев", Професионалната гимназия по производствени технологии и Профилирана гимназия "Найден Геров", показаха най-добра мотивация и резултати сред връстниците си от цялата страна в образователната програма „Дай старт на успеха“. В нея се включиха над 500 младежи от седем български града - Лом, Самоков, Гоце Делчев, Своге, Костенец, Търговище и София и получиха основни познания за личностно развитие.

Програмата се проведе за първи път в България. Основната цел, която си поставиха организаторите – Junior Achievement България и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България, бе да се намали броят на икономически неактивните млади хора у нас. Национално изследване на УНИЦЕФ за България за подрастващите и младежите показа твърде тревожна картина: 1/5 от младежите не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС.

„Програмата „Дай старт на успеха“ дава възможност на младите хора да научат повече първо за себе си, после за възможностите, които имат, познавайки себе си. Често в училищата не се отделя достатъчно внимание на професионалната ориентация на подрастващите. Възможността за срещи с успели хора като мениджърите на Кока-Кола в България например, е много полезна, защото учениците попиват от опита и получават ценни съвети за развитието си. Така децата могат да открият своята същност, да изберат правилния път и да дадат старт на своя успех“, обясниха организаторите на образователната инициатива.

Според учителите, участвали в програмата, голяма роля в обхващането на икономически неактивните млади хора играят семейството, училището и общината. Всички те трябва да действат в синхрон, за да осигурят възможности за правилна професионална ориентация и ефективна реализация на младежите в живота. Ето какво споделят те за програмата:

sonia-metodieva-webСоня Методиева, учител в Професионална гимназия по производствени технологии

Програмата мотивира учениците в подготовката им за професионална реализация

- Какво научиха участниците в програмата „Дай старт на успеха“?

- Научиха се как да осъществят амбициите си за професионална реализация чрез усвояване на основни умения. Например, научиха се да пишат автобиография и мотивационно писмо, които много често са и първият им контакт с бъдещия работодател. Разбраха, че тези текстове трябва да заинтригуват работодателя и да го убедят да покани автора на интервю. Комбинацията от теоретични и практически обучения в рамките на програмата е необходима крачка към стимулиране развитието на потенциала на младите хора в България. „Дай старт на успеха“ мотивира в подготовката и нагласата им за работа.

- Защо е важно провеждането на тази програма според Вас?

- Това е формула за успех. Новите знания, съвети и насоки, са катализатор за растеж и откриване на нови възможности за реализация на пазара на труда.

- Демотивирани ли са децата в по-малките населени места да се развиват?

- Всичко се основава на индивидуалния избор и личните потребности на децата. Нашата цел е младите хора да развият своите умения, да се опитат да постигнат личните си цели, да прилагат знанията, съветите и насоките в практика. Програмата е подходящ начин за подкрепа в избора на професия, обучение, кариерен път. А също така - помощ при решаването на конкре:

Румяна Цветева,  Профилирана гимназия „Найден Геров”, гр. Лом

Програмата ми даде полезни знания за общуването с младите хора

- Какво научиха децата, участвали в програмата „Дай старт на успеха“?

- Децата натрупаха познания за личностно и професионално развитие –как ефективно да подхождат към самите себе си и да се разбират по-добре, как да изследват и констатират своите лични ценности, кои са силните и слабите страни за развитието на професионалната им личност, как да разберат кои длъжности най-добре отговарят на тяхната индивидуалност.

- А, Вие като учител какво спечелихте от провеждането на тази програма?

- Аз научих колко важно за професионалната ориентация на децата е добрата мотивация, самопознанието и познаването на стъпалата, които трябва да извървят до върха. Научих, че е много важно да има образователни програми, насочени към младежи на възраст между 16 и 19 години, защото именно това е възрастта, подходяща за изграждане на личните и професионални умения и компетентности.

- Демотивирани ли са децата в по-малките населени места да се развиват?

- Да, децата в по-малките градове са демотивирани и имат по-ниско самочувствие от връстниците си в по-големите градове. Поради куп причини - живеят в малки населени места, представители са на етническите малцинства, имат нисък месечен доход в семейството, родителите са безработни, нямат възможност да пътуват до по-големи населени места…. Така придобиват усещане за безперспективност.

- Лесно ли се ориентират професионално Вашите възпитаници?

- По-лесно ще е за тези, които са премирали през платформата „Дай старт на успеха“. Там се създава по-добра предприемаческа среда и се повишава квалификацията на младежите, стимулира се развитието на техния потенциал и те се ориентират професионално, което е инвестиция за едно по‐добро утре.

iva-baeva-webИва Баева, чител в ПГХЗ „Д.И. Менделеев“, Лом

Децата научиха, че трябва да полагат усилия всеки ден

Учениците откриха свои способности, за които не са подозирали. Те бяха очаровани от лекторите и задачите, които им поставяха. Едно от децата заяви, че от лекциите е научило, че животът не е приказка и е важно да полагаш усилия всеки ден. Програмата „Дай старт на успеха“ е изключително ефективен инструмент за развитие на потенциала на младите хора в България. Българските деца са интелигентни, но за да се провокира желанието им за труд и учение са необходими усилията на всички – на тях самите, семейството, учителите и обществото като цяло. Младежите получиха базово обучение за стартиране на собствен бизнес и работейки в екипи, приложиха знанията си на практика чрез работа по конкретен казус и презентация на стратегията си, а това за тях беше ново и интересно. Проектът предоставя уникална възможност младежите да се съизмерят с връстниците си. Да излязат от средата, в която се намират, да застанат на друго място и да видят, че реалният живот е много по-сложен, но дава и много по-големи възможности.

gabriela-hristova-webГабриела Христова, Учител в ПГХЗ-“Д.И. МЕНДЕЛЕЕВ”-Лом“

Ролята на програмата „Дай старт на успеха“ е да вдъхнови учениците да реализират амбициите си за професионална реализация и да живеят пълноценен живот, защото децата в нашия град са демотивирани, стреснати и уплашени, без възможности за професионално развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование