Ученици от Монтана тичаха в 200-годишно състезание в Италия

Община Монтана и и италианската община Алпиняно ще подпишат официално в началото не месец декември договор за партньорство, съобщи кметът Златко Живков. Той гостува в италианския град за празника му по покана на своя колега Андреа Олива.

Градоначалникът на Монтана бе в Алпиняно заедно с ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”. Младежите се включиха в празничната програма на италианския град и участваха в необичайно състезание, което се провежда от 200 години. Състезателите се надбягват в щафета на трасе от един километър по калдъръмените улички на стария град като всеки носи на раменете си два лоста с общо осем кратунки с вода, тежки 9 килограма.

В надбягването учениците от Монтана завършиха втори от четирите отбора. Спортната изява бе второто общо събитие за тази година по европейски проект на четири побратимени градове – Монтана, Шмалкалден /Германия/ ,Фонтейн /Франция/ и Алпиняно /Италия/. Първото бе през април в Шмалкалден, където на фестивал певци от формация „Торлашки напеви” – Монтана, показаха талантите си и красотата на българския фолклор.

Следващите две прояви в европейското сътрудничество на четирите града ще се проведат през 2020 в Монтана и Фонтейн/Франция/, уточни кметът Живков.

Коментари

Задължително поле