Ученици от столично школо гласуват на референдум днес

Възпитаници на софийско училище гласуват на референдум днес. Те се произнасят по въпроси за контрол на достъпа в сградата и училищен химн.

Директорът Ирена Анастасова обясни, че децата от столичното 125 СУ "Боян Пенев" са поискали училищен референдум, вдъхновени от националното допитване за промяна на изборното законодателство.

"Всъщност решението за референдума не беше наше самостоятелно, на колегията или на ръководството. Идеята дойде от ученици от гимназиалния етап, които явно бяха впечатлени от всички дискусии, които в последно време покрай изборите за президент и националния референдум бяха сериозно в медиите, в публичното пространство. Учениците предложиха такъв референдум в училище и ние не само се съгласихме, но и тази идея много ни хареса. Подкрепихме децата и мисля, че това е добре", каза Анастасова по БНР.

Учениците предложиха референдум по принцип, след което седнахме заедно да мислим по въпросите, допълни тя. "Единият въпрос дойде от само себе си и от желанието на децата. Той е: "Желаете ли всяка година да се провежда такъв училищен референдум?“. Другите въпроси са: "Да се въведе ли система за контрол на достъпа, т.е. чип система за вход в училище?“; "Искате ли нашето училище да има свой химн?“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование