Ученици получиха удостоверения за съдебни знания

Снимка Окръжен съд-Шумен

Председателят на Окръжен съд – Шумен съдия София Радославова гостува на учениците от 11 клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в град Върбица. Поводът на посещението е приключването на първата за тях учебна година като участници в Образователната програмата на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

В присъствието на ръководството на училището и педагози единадесетокласниците получиха своите удостоверения за знания.

През изминалата учебна година Окръжен съд – Шумен разшири обхвата на програмата. 15 паралелки с ученици между 9-ти и 11- ти класове от Шумен, Венец и Върбица бяха аудиторията на шестима съдии и служители – лектори от Окръжен съд – Шумен. Учебната година за магистратите започна на 10 октомври 2018 г. и приключва утре, когато в съдебната палата ще бъдат връчени удостоверенията на учениците от шуменските училища.

Техни домакини ще бъдат съдиите-лектори, участвали в Образователната програма. Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт у нас, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Коментари

Задължително поле