Ученици помагат на ученици да продължат в университета

Две 18-годишни момичета се посветиха на благотворителна инициатива вместо на подготовка за бала

Десислава Манова и Йоана Лазарова се надяват починът им да стане традиция в Американския колеж в София

След дванайсет години обучение всеки зрелостник няма търпение за балната вечер, трескавата подготовка на момичетата за избор на официален тоалет, обувки, грим, прическа е в стихията си. Но историята на Десислава Манова и Йоана Лазарова не е такава. Двете учат в Американския колеж в София, но балът за тях не е приоритет, те са изцяло посветени на каузата да помогнат на свои връстници, излизащи от домове, които не могат да си позволят да продължат да учат висше образование.

Американският колеж дава възможността всеки дванайсетокласник да направи зрелостен проект, който да е доброволен. Така през май 2016 г. Йоана решава, че ще се впусне в това приключение. “Исках да се възползвам от случая, знаех, че искам да е нещо благотворително. Поканих Деси да участва с мен и решихме, че ще е рок фестивал. Музиката сплотява, пък и имахме идея да направим ученически концерт, който ще даде и поле на изява на млади таланти”, разказва Йоана.

През цялата подготовка ги мотивира това, че ще допринесат за образованието на хора, които го желаят, но нямат финансовата възможност и ще бъдат един слънчев лъч на промяна в обществото, в което живеят. Искат да дадат шанс на деца в неравностойно положение, като със събраните средства да платят всички семестриални такси за обучението им в университета.

Докато организират фестивала, продават тениски и лотарийни билети за предстоящата вечер. Справят се сами, като си поделят задълженията и ангажиментите. Намират си и спонсори, имат много партньори, срещат подкрепата на ентусиазирани от начинанието техни връстници. Първоначално идеята е за организиране на една вечер, но осъзнават, че тя няма да е достатъчна за събиране на средствата, които искат. Пък и желанието да помогнат на повече деца ги мотивира да разширят мащаба до три концерта.

Първото спонсорство идва от колежа. Момичетата правят презентация пред родителско-учителската асоциация на колежа. Представят проекта, а те ги финансират с 600 лева за покриване на разходи. Българо-американската кредитна банка също дарява 1000 лв. за каузата. Свързват се и с фондацията “Надежда и домове за деца”, занимаваща се с извеждането на деца от институции, през която минава целият проект.

Младежкият музикален фестивал We Can („Ние можем”), протича на 21, 22 и 23 февруари, вземат участие 10 групи от студенти и ученици, а в една от тях участва и преподавател от колежа, разказват развълнувано момичетата. За откриване на ученическите банди им помагат от Rock School. Третата вечер свирят любимци на публиката, определени чрез гласуване при популяризирането на благотворителната идея във фейсбук.

На въпроса защо са се впуснали в това приключение Йоана и Деси споделят, че те имат възможност да учат там, където искат - Десислава кандидатства в Американския университет в Благоевград, а Йоана е приета да учи в САЩ. Но осъзнават, че има много деца, които няма как да продължат. “Образованието е изключително важно и с диплома в ръка се отварят страшно много врати пред теб, имаш възможности и това е шанс, който всеки трябва може да получи”, коментира Деси.

Всяка вечер, преди да започнат концертите, се притесняват дали ще дойдат достатъчно хора. Групите започват своята трескава подготовка още от обяд. Страшно са щастливи от факта, че посещаемостта е голяма и събират над 6000 лв. “Това е страхотно, защото имаме възможност да помогнем на двама ученици, искащи да продължат да учат”, казват момичетата. Фактът, че популяризират и младите групи, е двойна радост за тях.

Ще се постараят да популяризират идеята “деца да помагат на деца в образованието” в колежа и това да стане традиция, реализирана от всеки следващ випуск.

Деси и Йоана споделят, че понякога е имало трудности, емоции и паника, но в нито един момент не са искали да се откажат от започнатото и не съжаляват.

“Да си кажа отказвам се - никога! Като се захванеш с нещо, особено от такъв характер, трябва да се довърши. Разочарова ме, че имаше хора, които не искаха да помогнат и ни подминаваха. Но това са единични случаи, по-голямата част откликваха веднага”, разказва Йоана.

Момичетата коментират, че благодарение на този проект са се запознали с много хора: “Сблъскахме се с много неща, които ще срещнем по-късно в живота. Дори и да не се занимаваме с организация на събития, се научихме по какъв начин да комуникираме с хората, как трябва да се подходи при различни ситуации.”

В края на срещата ни коментират, че не са искали да привличат вниманието към тях лично, а към благотворителността, към идеята им. Доволни са от постигнатото и от това, че ще осигурят образованието на двама свои връстници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица