Четирима загинали след катастрофа на самолет и хеликоптер в Германия

Арестуваха трима души в Полша по обвинение в нацистка пропаганда

Черен дим стресна бургазлии

Кралев открива семинар срещу допинга

Учител ударил ученик в столично училище

Амазон отваря магазин без продавачи

Масов бой между кюрди и турци на летището в Хановер

Наръган мъж издъхна в аптека в Червен бряг, задържаха заподозрения в автобус за София

„Дяволът“ носи голове

Прием на деца в детските градини: Какво показа проверката на общината, как се оправдава Иво Мирчев

Кметът на Солун: Схващането, че Македония е само гръцка е много лошо

Борисов и Бърнабич обсъдиха развитието на инфраструктурата като предпоставка за интеграцията на страните от региона

Осем души са ранени след земетресението в Индонезия

74-годишен мъж е в болница, след като е бил ударен от влак край Пловдив

САЩ вдигнаха митата върху вноса на соларни панели и перални машини

Ученици решават задачи по български език с имена на вериги за бързо хранене

Снимка: Архив

Снимка на учебно помагало в социалните мрежи възмути родителите на четвъртокласници. На нея се вижда задача в учебно помагало, в която са назовани имената на няколко вериги за бързо хранене, като са написани и конкретните марки, информира БТВ.

Публикацията е споделена над 2000 пъти, а коментарите са стотици, като преобладава възмущението.

Задачата е дадена в учебно помагало по български език за допълнителна подготовка. След отзвука в социалните мрежи, Министерство на образованието съобщи, че ще направи спешна проверка на съдържанието на учебника.

Проверка на БТВ установи, че министерството проверява… грешен учебник. От образователното министерство проверяват учебника по „Домашен бит и техника” от 2002 г., а не въпросното помагало.

Учителите не виждат проблем в съдържанието на задачата. „Училището не трябва да е нещо изолирано извън живота. Няма какво да се лъжем, че тези вериги са част от нашия живот и все по-масово много ученици влизат в тях”, каза началният учител Дани Боянова.

Въпросното помагало е на издателство „Булвест 2000” и е одобрено от образователното министерство. От издателството ни изпратиха писмено становище, в което заявяват, че при нов тираж този текст ще бъде коригиран.

Според министерството случаят е свързан със старата нормативна уредба. „В тази нормативна система не е имало изрично изискване учебниците да не съдържат елемент на търговска реклама. От текста се внушава, че тези храни не са здравословни и са вредни. Друг е въпросът, че са упоменати конкретните вериги, което може да се счита за реклама”, заяви Диана Вълчанова от дирекция „Учебници и училищна документация” към МОН.

В новия закон за училищно и предучилищно образование вече фигурира текст, според който в учебните материали изрично се забраняват елементи на търговска реклама.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.