Ученици станаха магистрати в симулативен наказателен процес

Окръжна прокуратура –Кюстендил отвори врати за граждани, пожелали да се запознаят със спецификата на функционирането на държавното обвинение, с организацията на работа на магистратите и служителите, както и с възможностите за предоставяне на информация и услуги.

В рамките на събитието, съвместно с Окръжния съд, беше организиран симулативен наказателен процес по действителен казус, в който взеха участие ученици от Природо-математическа гимназия – гр. Кюстендил. Производството беше „образувано“ за престъпление, свързано с държане на наркотични вещества, с цел тяхното разпространение.

Младежите влязоха в ролите на съдебен състав, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица. На всеки от тях, в зависимост от участието в процеса, бяха раздадени съответните материали. „Магистратите“ и „адвокатът“ си сложиха тоги, за да могат както участниците в процеса, така и присъстващите в съдебната зала ученици, да усетят случващото се в максимално реалистична обстановка.

Симулираният наказателен процес се проведе под ръководството на младши съдия Антова от Окръжен съд – Кюстендил и прокурор Сиракова от Окръжна прокуратура – Кюстендил. „Делото“ приключи с постановяване на присъда.

Инициативата на ВСС „Дни на отворените врати“ в съдебната система се превърна в традиция, която предоставя добра възможност за гражданите да повишат правната си култура, а за магистратите да допринесат за повишаване на общественото доверие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България