Четири реактивни снаряда се взривиха до американското посолство в Багдад

Оптична илюзия смая потребители в инстаграм

Националният консултант по вирусология проф. Ива Христова пред “Труд”: Тест за коронавируса ще имаме до месец

Жители на Ботевград протестират в подкрепа на кмета

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред “Труд”: Курсът лев – евро е гарантиран (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 януари 2020

Нов процес за убийство с бомба

Мъртва риба и в река Чая Не е ясно дали причината е човешка намеса или природно явление

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Ще работя за прозрачност на вземане на управленските решения

Риана заряза гаджето си – милиардер

Хю Грант и Матю Макконъхи сгодиха родители си

Български ансамбъл се връща у нас от Пекин заради коронавируса

Индия показа първата ракета срещу сателити

Космическите сили на САЩ заемат емблема от „Стар трек” Доналд Тръмп представи логото в Туитър

ЦСКА показа две лица срещу японци

Ученици усвояват опит в Реанимацията на болницата в Търново Младежите искат да следват медицина и наблюдават работата на докторите в лечебницата

Ученици от Велико Търново вече няколко месеца посещават Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за да наблюдават отблизо работата на лекарите и медицинския персонал.

Гимназистите са членове на Младежкия червен кръст в старата столица, а в началото на кампанията „Да! За живот“, имали задачата да раздават донорски карти и така попаднали за първи път в Отделението.

„Дойдоха, за да си говорим за донорството, защото щяха да раздават донорски карти. След като приключихме разговора, част от тях изявиха желание да дойдат пак“, разказва началникът на Отделението д-р Сибила Маринова.

Учениците обаче са убедени, че искат да бъдат лекари, затова започнали по няколко пъти в седмицата да посещават Реанимацията и да наблюдават макар и отстрани как лекарите и медицинският персонал спасяват животи.
„Задачите, които ни поставят, са да наблюдаваме и да помним, може и да ни попрепитат как се случват нещата“, разказва 16- годишният Костадин Радославов от СУ „Емилиян Станев“.

„Започваме най-първо с визитация на всеки един пациент – да го видим дали се е подобрил, дали се е влошил и накрая обсъждаме – проблеми, решения“, допълва приятелят му Георги Стоянов, който пък е ученик в Старопрестолната гимназия по икономика.

За да се вписват в обстановката, бъдещите лекари си набавили специални екипи и дори започнали да четат медицинска литература. В края на всяко дежурство има и време за кратка лекция и задаване на въпроси.

„ Слушат, мислят, задавам им въпроси и те отговорят изключително добре. Много са ентусиазирани“, разказва д-р Маринова.

„Решихме да си купим истински лекарски екипи, за да може да не се отличаваме много от обстановката и да свикнем с това, което ще носим в бъдеще, за да може да се чувстваме като част от екипа“, споделя Нелина Бинева, която учи в ПМГ „Васил Друмев“.

Освен, че са убедени в мечтата си да бъдат лекари, учениците нямат търпение да започнат да работят реално, а желанието им прави изключително щастливи лекарите и ги кара да вярват, че има млади хора, на които да предадат уменията и опита си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.