Две мистериозни убийства разследват край язовир в Негован (обзор) Мъж застрелян с 3 куршума, жена гръмната и разчленена

Две вили са изгорели при пожара край Реброво, очаква се да бъде изпратен хеликоптер

Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Бананите от Еквадор с кокаина били за румънската мафия Проверяват складове в София, Пловдив и Варна

Улиците на Хонконг се изпълниха с протестиращи въпреки проливния дъжд (СНИМКИ и ВИДЕО)

ДНК проба доказа: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Сложна операция в Полша за спасяване на пещерняци

Мария Димитрова от София: Пожелай си спасение и чудесата идват при теб При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Диетата на Одри Хепбърн Паста, паста и отново паста

Българският ансамбъл грабна злато и бронз на Световната купа в Минск

Турското езеро Туз се оцвети в розово (СНИМКИ и ВИДЕО)

Голям пожар бушува край село Реброво (СНИМКИ)

Гибралтар отново не прие искането на САЩ да не освобождава иранския петролен танкер

Бебе на 40 дни почина от задушаване в Благоевградско

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

Ученици ще могат да станат автори на електронни книги на портал, финансиран по „Хоризонт 2020“

Ученици ще могат да станат автори на електронни книги, след като бъде разработена технологична възможност по проект, който ще бъде финансиран по програма „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, съобщават от МОН.

Проектът за електронни книги от деца, е създаден от една от общо петте български организации, които ще получат общо 1 078 088 евро от програмата.

Порталът ще позволи на учениците да създават собствени истории, които отразяват тяхното въображение. Творбите на учениците (картини, модели, съоръжения, 3D обекти, пейзажи, анимации, научни клипове, театрални пиеси и др.) ще бъдат обобщени и интегрирани в интерактивни електронни книги.

През 2015 г. беше организиран информационен ден, на който бе обявено, че приемането на предложенията започва на 20 октомври 2015 г. и приключва на 12 април 2016 г. В конкурса се включиха 42 български организации в 35 проекта.

Два от одобрените проекти са с участие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Българските учени ще разработват инструмент за  прогнозиране развитието на рака на гърдата в ранен стадий. Целта е да бъдат подпомогнати онколозите да вземат бързи решения за терапията на пациентите и за подобряване на средната продължителност на живота. Проектът е с потенциал за прилагане и при други видове рак.

В рамките на втория проект, с участието на представители на Алма матер, ще бъде разработена и демонстрирана платформа, която ще улесни комуникацията между отделни потребители, енергийните доставчици и институциите, отговорни за енергийната политика.

Третият одобрен проект предвижда създателите на интелигентни устройства, вградени в дрехи и аксесоари, да работят в сътрудничество с дизайнерите за производство на интелигентен текстил и разнообразни „умни“ аксесоари. Ще бъде разработена устойчива Европейска мрежа на заинтересовани страни и центрове за насърчаване на сътрудничество между творци и автори на нови технологии. Ще се създаде и рамка, по която ще се разработват бъдещи прототипи.

По програма ИКТ ще бъде финансирана и платформа за улесняване на достъпа до корпоративни данни в Европейския съюз. Целта на проекта е да се опрости събирането на данни от различни източници и предоставянето на трансгранична и многоезична информация за фирми и организации.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията координира българското участие в програма ИКТ от „Хоризонт 2020“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.