Ученически отбори от Северна България са победителите в състезанието по банкиране в Свищов

В съревнованието участваха 110 средношколци, 30 студенти и 20 учители

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов на 7 и 8 декември се проведе шестото национално състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. Организатори на мащабния форума бяха катедра „Финанси и кредит“ и Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Д. А. Ценов“. Генерален спонсор на събитието за втора поредна година бе Банка Пиреос България, като своята финансова подкрепа тази година оказа и „Бул Инс” АД. Състезанието протече под формата на пряка междуучилищна конкуренция на водещи образователни институции в страната като участниците в продължение на месец имаха възможността да разработват регионален бизнес проект, финансиран с банков кредит и собствен капитал.

В състезанието се включиха 110 средношколци, 30 студенти-ментори и 20 учители и директори, придружаващи училищните отбори. Участниците са представители на 17 училища от 15 града, както следва: Горна Оряховица (ПГЛПИ „Атанас Буров”), Казанлък (Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм), Видин (ПГ“ Проф. д-р Асен Златаров“), Добрич (Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“), Русе (СУ за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“), София (Национална финансово-стопанска гимназия), Свищов (ПДТГ „Д. Хадживасилев“), Пловдив (Национална търговска гимназия), Сливен (ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков”), Кърджали (Професионална гимназия по икономика „Алеко Кoнстантинов“), Враца (СУ „Козма Тричков“), Свищов (Средно училище „Николай Катранов“), Дряново (Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“), Габрово (Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”), Свищов (Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”), Козлодуй (Средно училище „ Христо Ботев”) и Плевен (НФСГ-Интелект).

Състезанието бе открито в ауд. 9 на ректората от проф. д-р Андрей Захариев – ръководител на катедра „Финанси и кредит“ и председател на УС на фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Приветствие към участниците поднесе доц. д-р Николай Нинов – зам. ректор на СА „Д. А. Ценов”. Специални гости на откриването от страна на основния спонсор бяха г-жа Илка Стефанова – Регионален мениджър на Банка Пиреос България и г-н Венелин Ималов – управител на клона на банката в Свищов. Вторият основен спонсор Бул инс АД бе представен от пълния състав на управителния си съвет: главните изпълнителни директори г-н Крум Крумов и доц. д-р Стоян Проданов, както и от г-н Петрозар Петков – изпълнителен директор; зам. ректора на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – доц. д-р Николай Нинов, декана на факултет „Финанси“ – проф. д-р Йордан Василев и ръководителя на катедра „Застраховане и социално дело“ – Доц. д-р Румен Ерусалимов.

В рамките на откриването бяха връчени и стипендиите от Банка Пиреос България на стойност 15 000 лв. и стипендии от ЗД „БулИнс“ АД на стойност 2 000 лв. по конкурсни процедури за студенти и докторанти, обявени от фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ за академичната 2018/2019 г.

Всички средношколци от отборите в състезанието получиха специални предметни подаръци от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, брандирани с логото на катедрата-домакин на форума, а за учителските стаи на техните училища, както и за класните стаи на изпратилите свои представители в отборите класове средношколци бяха подготвени оригинални стенни часовници с логото на свищовската катедра „Финанси и кредит”, измерващи времето, атмосферното налягане и температурата.

Регламентът на състезанието изискваше учениците да представляват собственото си училище. Сформираните отбори бяха 28, разпределени на случаен принцип в шест направления, носещи имената на търговските банки-партньори на състезанието: Банка Пиреос, Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Общинска банка, Райфайзенбанк и Пощенска банка.

На първият етап, след представянето на отборите във всяко направление, компетентното жури (състоящо се от представител на търговската банка-партньор и преподаватели от катедра „Финанси и кредит“), определиха най-добре представилия се отбор. Всеки един средношколец получи персонална парично-наградна стипендия в размер на 200 лв., която се осигурява и изплаща от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” на първия Студентски празник (8.12.2019 г.) след класиране и записване като студент в спец. „Финанси”, редовна форма на обучение в СА „Д. А. Ценов”, прием 2019/2020 г.

Всички ученически отбори бяха удостоени през първия ден със специални награди в категориите: отличие на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка; отличие на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект; отличие на магистърска програма „Финансов мениджмънт” за най-добри презентационни умения; отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт” за най-оригинална бизнес идея; отличие на магистърска програма „Финансово управление в публичния сектор” за най-добра регионална идентичност; както и отличие на магистърска програма „Инвестиционен мениджмънт” за най-добра оценка на пазарната среда.

Участниците в първия етап от състезанието бяха приятно изненадани в края на първия ден с организираното празнично тържество в ресторант „Калето“, където с представители на Първи италийски легион към Съвет по туризъм – Свищов и Ротари Клуб-Свищов направиха символично посрещане на първия си Студентски празник 8 декември в академичния град Свищов.

В началото на втория ден от състезанието класираните шест отбора изтеглиха жребий и представиха своите бизнес проекти пред жури в състав: Проф. д-р Йордан Василев, Проф. д-р Андрей Захариев, Доц. д-р Стоян Проданов, Гл. ас. д-р Цветан Павлов и д-р по ик. Петър Братанов.

На база защитата на бизнес проектите, техните кредитни обосновки и отговори на въпроси наградата на Ректора на СА „Д. А. Ценов” взе отбора от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“, гр. Добрич, в състав от: Томислава Иванова Ковачева, Жулиета Калоянова Русева, Веселин Иванов Василев, Даниел Георгиев Димитров, с ментор студентската Тансу Сали (спец. „Финанси”. Печелившият проект е т. нар. „Пчелна стая“, служеща за профилактика на дихателната система и изработка и продажба на множество продукти на пчелна основа.

Наградата за регионална идентичност на Застрахователно дружество „Бул Инс“ АД от 800 лв. взе отбора от Професионалната държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев“, гр. Свищов, в състав от: Кристиан Стефанов Иванов, Лъчезар Красимиров Богомилов, Ива Кирилова Кирилова, Моника Миленова Йорданова, с ментор студентката Христина Ангелова (спец. „Финанси”. Награденият проект е за 3D принтер с широк продуктов диапазон – от изграждане на модули за къщи, през мебели, до макети на сгради с културна и историческа ценност от региона на гр. Свищов, вкл. артефакти от римско време до символите на възрожденската традиция от първия свободен град.

Голямата награда на Банка Пиреос България в размер на 1000 лв. взе отбора от Средното училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“, гр. Русе, в състав от: Михаела Велинова Омарова, Радина Валериева Великова, Моника Цанкова Цанева, с ментор Нейлин Ахмед (студент, спец. „Финанси”). Иновативната идея на отбора е за изграждането на „Вертикална ферма“ в района на Русе за отглеждане на плодове и зеленчуци в условията на променящ се климат, растеж на населението в глобален мащаб и намаляващи природни дадености.

Двудневният форум приключи с провеждане на сертификационен семинар на тема „Защита от фалшификации на долари и евро”, представен от валутни касиери на Пощенска банка и Общинска банка и научен форум за студентите ментори на тема „Бизнес кредитиране и проектно финансиране 2.0“. Всички средношколци от отборите – финалисти получиха и над 2000 катедрени календарчета за 2019 г. с логото и уеб сайта на катедра „Финанси и кредит”, чрез които да представят отличните новини за представянето на състезанието сред своите съученици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България