Ученички от Свищов спечелиха първи места на Международен конкурс в Москва

Ученички от Свищов спечелиха първи места в заключителния етап на Международния конкурс за математика и проектиране „MITE-2018”, който се проведе в Академията за социално управление към Московския технически университет.

В направлението „Математически модели на реални процеси в природата и обществото” десетокласничката от СУ”Николай Катранов” Любомира Димитрова, спечели първо място с проекта „Вебер, Фехнер и маркетинга”.

Това е най-тежкото направление от конкурса, в което тази година са се състезавали 23 проекта от България, Русия и Казахстан, допуснати до Международния кръг на конкурса след предварителна селекция. Любомира е впечатлила журито с презентацията си и с представеното от нея компютърно приложение, което демонстрира възможността за използване на изводите, направени от нея в рамките на разработката ѝ, в практиката. Любомира защитава проекта си на английски език, като тя е единственият участник, отговорил на абсолютно всички въпроси на журито.

С проекта си ученичката изследва приложението на психофизичния закон на Вебер и Фехнер в областта на маркетинга. В разработката си Любомира разглежда възможностите за точно измерване на степента на влияние, което промените в цените на различните стоки на пазара оказват на човешките възприятия.

Посредством проучвания по темата, подкрепени с анализ на бази от данни и съответните изчисления, нужни за доказване на тезата ѝ, ученичката установява, че различните измерения в боравенето с цените от страна на предприемача влияят по различен начин на потребителите. Любомира успешно защитава теорията си, че за измерване реакцията на дадена целева група при повишаването или, съответно, намаляването на цените на определен продукт, е необходимо прилагането на различен аспект от цялостната идея зад закона на Вебер-Фехнер.

В примерите, с които тя допълва презентацията си Международния финал, десетокласничката взема предвид тясно специфични за различните видове промени в цените и изключения и забележки, които трябва да бъдат спазени с оглед извеждането на коректен и удовлетворителен и за крайния потребител, и за предприемача, стремящ се към по-висока печалба, резултат.

С общ проект Любомира Димитрова и Симона Гайдарова завоюваха първото място във Финала на Конкурса в направление „История на математиката” с проекта си „Предмеханичен етап в развитието на изчислителната техника”.

Двете възпитанички на свищовското школо защитаваха проекта си на руски език и впечатлиха журито с добро владеене на езика. За международния финал те бяха изработили макети на древни средства за изчисление в древността- Рабош (средство за съхранение на информация), Суанпан (китайски абак-сметало), Непоуатцинтцин (разновидност на абака под формата на гривна, използвана при ацтеките), както и компютърни приложения, в които се демонстрират събиране и изваждане на случайни многоцифрени числа и начина, по който се изобразява резултата чрез соробан и суанпан (съответно японската и китайската разновидност на древно сметало).

Любомира и Симона участваха и в Международното математическото състезание „Математическа вселена”, което се проведе в рамките на международния финал на „MITE-2018” като заеха отборно второ място в класирането и сребърен медал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България