Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Учени вадят замръзнал метан под Черно море на есен Европа, Китай, Япония и САЩ са в надпревара кой пръв ще започне индустриален добив на газ от метановите хидрати в океана

Германският научно-изследователски кораб „Метеор“ спуска сондажния апарат MiBo-200, който ще извади първия метанов хидрат от Черно море.Снимка Marum.de

Българско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море. По този начин учените ще проверят резултатите от геофизичните изследвания, провеждани до момента, според които под дъното в българския участък се крият хиляди кубични километра метан под формата на твърд газов хидрат.

„Предварителните оценки са за много големи запаси. Със сигурност за период от един век ще можем не само да задоволяваме енергийните си потребности, но и да бъдем един от най-големите износители в Европа“, каза пред „Труд“ океанологът доц. д-р Атанас Василев.

Хидратите на метана се смятат за един от перспективните бъдещи източници на енергия, заради огромните световни запаси, които биха стигнали на човечеството за векове. Този вид природни горива могат да се добиват при риск и минимално замърсяване, тъй като находищата са сравнително плитки, а наляганията – малки. Освен това, не съдържат други субстанции, които са вредни за природата и се срещат при конвенционалния добив на газ и нефт. Самият метан пък най-лесно би могъл да замени традиционните горива.

Експедицията в рамките на германския проект SUGAR ще се проведе през ноември и декември, а от българска страна в нея ще участват доц. д-р Атанас Василев (Институт по океанология – БАН) и д-р Валентин Георгиев (Геомарин ЕООД). Учените ни са признати експерти в областта на газовите хидрати и са членове на управителния съвет на COST акция MIGRATE, която координира европейските усилия за изследване и експлоатация на този ресурс.

SUGAR стартира през 2008 г. и се финансира от Германия. Поради добрите перспективи проектът е удължаван вече три пъти от правителството в Берлин. Основната му цел е добивът на газ от метанови хидрати на морското дъно, но има и друга, не по-малко важна. „Технологията, която се разработва в Германия, позволява извлеченият от хидратите метан да бъде заместен с въглероден диоксид (CO2). Това означава, че колкото повече метан добиваме, толкова повече ще намалява въглеродният диоксид в атмосферата“, обясни доц. Василев. Парниковият газ CO2 може да се депонира в хидратна форма на дъното на морето вместо да се изхвърля в атмосферата, усилвайки глобалното затопляне. „Така могат да се погребват големи количества CO2, уловени от ТЕЦ-овете. Технологията не е само концептуална, такива съоръжения вече съществуват, увери българският учен.

Поредната експедиция в нашите териториални води ще се проведе с кораба „Метеор“ – съвременна морска лаборатория, която ще бъде снабдена с апарата MiBo-200, предназначен за автономно подводно сондиране.

Газовите хидрати се образуват на дълбочини под 500 метра, където налягането е около 50 атмосфери. Изчислено е, че 1 кубически метър газов хидрат съдържа около 155-168 куб. метра метан.

Находището в българската икономическа зона на Черно море е с размери около 60 на 25 километра. То се намира на около 200 метра под дъното, което пък е на дълбочина от 800 до 1900 м. под морското ниво. Учените изчисляват, че количеството на метана в него може да достигне няколко десетки и дори стотици хил. кубически километра. Освен това се смята, че нашите находища са най-благоприятни за извличане, защото са в пясъчни колектори. В палеоделтата на Дунав пък има ресурси от метан като свободен газ, които са около 30 пъти повече от запасите в най-голямото конвенционално газово находище в Черно море – румънското Домино.

През септември във Варна ще се проведе третата годишна среща на COST акция MIGRATE. „Поканили сме представители на парламента, Министерски съвет, БАН и неправителствени организации, като се надяваме тя да положи началото на по-активни действия в тази насока, защото нашите находища са много обещаващи“, каза доц. Атанас Василев. По думите му, моментът е особено подходящ с оглед българското председателство на ЕС. „Това е добра възможност темата за газовите хидрати да бъде изведена като стратегическа за общността“, поясни той. Освен това, проучванията, са още в началото и никой не е по-напред от останалите. Необходима е и нова технология за транспортиране на газовите хидрати. Японци, германци и китайци вече разработват такива кораби.

Човечеството е на крачка от добива

Днес газовите хидрати са една от най-бързо развиващите научни области. Редица държави провеждат интензивни изследвания. “В момента се извършва своеобразен скок от технологии за проучване към технологии за добив”, посочи доц. Атанас Василев. През май бяха проведени сондажи от Китай, Япония и САЩ.

Първата национална програма е американската. Тя влиза в сила през 2000 г., като целта е до 2015 г. да бъдат разработени няколко технологии за добив на газ. „Това не се случи, като една от причините е революцията в добива на шистов газ“, обясни българският учен. Друга амбициозна програма е японската. В началото тя предвижда промишленото добиване да започне през 2020 г., но към момента този срок е отложен за 2023 г. Най-добри резултати са постигнали китайците, които са успели да реализират непрекъснат добив на метан в продължение на два месеца, средно по над 5000 кубически метра на ден, като на моменти са вадили и по 35 000, каза океанологът. Новината е, че те са преодолели една от основните трудности – големият приток на пясък в сондата, заради която японският екип е бил принуден да спре работа.

В Европа също има проекти в областта. Един от тях започва през 2014 г. и трябва да приключи през 2019 г. Целта му е да координира усилията на европейските държави, които разработват технологии за добив. Тя има 4 основни направления: проучване, технологии за добив, рискове и мониторинг, създаване на правни рамки.

„Горящият лед“

Находището под дъното на Черно море може да бъде сравнено с гигантско ледено езеро. Метановият хидрат прилича на лед, но е лесно запалим, затова е познат като „горящ лед“. Той е известен на науката отдавна, но първите които се сблъскват с него са газовите инженери, още през първата половина на XX век.

Тогава хидратите създавали сериозни главоболия, тъй като се образували в тръбопроводите и ги запушвали. В продължение на десетилетия те са обект на научен интерес, но индустрията ги смята за пречка. Днес обаче метановите хидрати се смятат за перспективен бъдещ източник на енергия, който има по-голям потенциал от фракинга и конвенционалния добив на природен газ. Ако успеем да разработим рентабилни технологии за добив от тях, хидратите имат потенциал да преначертаят глобалната енергийна карта и дори да помогнат за преодоляване на глобалното затопляне, дължащо се основно на въглеродния двуокис (CO2).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (39)

 1. Петър Дънов преди 100 години е казал за тези залежи, а тук някой се прави откривател.

  1. Проблема е не кой на какъв се прави а как ще опазим богатствата на държавата от западналите педерасти. Грабят яко тяхна мама и ако се опънем война ще ни спретнат.Така както правят с други държави

   1. Какво ще пазиш? Имаме ли технологии и техника и капитали сами да го добиваме? Не. Tогава за какво е този рев. Бъди сигурен, че главното грабене ще е от нашите: Кой и петата колона.

    1. а боко ще седи отстрани и плаче сълзи ненапити…
     аман от олихофрени.

  2. И още нещо- народа почти със сигурност ще види не пари а един гол ХУЙ

  3. Верно е, продажниците ще приберат по някой друг милион и ще дадат на западните паразити газа. Между другото Дънов е казал, че най-големите залежи са именно в България, никой никъде по-света няма такива количества.

   1. Петата колона се активизира. Москва понеже нищо не разбира от тези нови технологии и не може да се включи в печалбата, плаща на тролове да пречат и да ругаят тези, които могат да организират добива. Сякаш Газпром ни подарява газта, която получаваме

    1. а какво да кажем за евроатлантическите морозовци по амбразурите?

     1. А НЕ Павлик Морозов си е ваш, не го пробутвай на другите!

 2. П Дънов ::

  Черно Море – чистилище за лоши енергия(отиват на дъното).
  р.Дунав – събира всичката отрицателна енергия на Европа и я довлачва в Черно Море

  То за това му казват ЧЕРНО.

  Обаче някой е решил да вади
  заключената отрицателна енергия
  и да я гори.

  1. Ванга какво каза? А, принцеса Анастасия и Мечо Пух?

 3. Според Учителят Дънов реката Дунав е тази жива артерия на земята и в Невидимия свят, която събира всички физически нечистотии на Европа, както и астралната мръсотия на онези държави, през които преминава, за да ги влее в Черно море. Проверете на географската карта през къде минава река Дунав и как се влива в Черно море. Тя не може да се влее чрез един ръкав има си причина затова, понеже е задръстена от астралната и физическа мръсотия на цивилизована Европа. Тя се разстила в устието си в широчина и така се влива, за да може от нея всичко, което се носи да изтече в Черно море.

  А пък Черно море представлява мястото, където се вливат всички астрални, физически мръсотии, заедно с всички черни духове, които идват от Европа. Навлезли в Черно море оттам през дъното на морето те се изпращат в дъното на земята, за да бъдат вързани и да преминат през Чистилището. Черно море е Чистилището на Европа и на България. А какво представлява земята, нейната вътрешност, това ще си прочетете от Словото на Учителя Дънов. Той говори подробно как и по какъв начин те се препращат в дъното на земята, където живеят също земни жители, които се осветяват от земния магнетизъм, но в други тела, а не във физически тела.

  Според Учителя Дънов Варна и Бургас са астралните дупки на Черно море и през тези два канала се транспортират всички черни духове във вътрешността на земята. По време на Първата и Втората българска държава, както и по времето на Османската империя тези градове са имали същата роля. И всички събития исторически за съдбата на България минават през тези два града и чрез тези два канала за прехвърляне към вътрешността на земята на черните духове. Това всеки може да си го провери, да го прочете в историческите източници за онова време и да му се разясни лично.

  1. Затова там, където Дунав се влива в Черно море, така наречената делта, е един от най-богатите биосферни резервати със световно значение. Защото там, където се влива нечистата и отрицателна енергия, стотици хиляди редки птици и животни са избрали това място за свой дом.

   1. че къде да идат. то и в чернобил стана зверилник….

 4. Учителят Дънов:

  „Варна и София са двата полюса.

  Всички лоши духове ще минат през вратата – Черно море.

  Оттам се чисти светът, затова е черно. То ще погълне лошите духове“.

 5. Чакай първо да изразходим огромните находища от газ които обявиха, че са открили когато спряха Южен поток, пък сега някаква тръба от Турския бълнува Тиквата, за какво му е.
  Отделно дори да започне добив все тая таксата за нас ще е 0.5% от добитото като при златото и ….
  И сега добиват газ до Галата,, но изповядващата високи евро-атлантически ценност компания ни продава собствения ни газ добит тук на цена 95% от тази на руския добит в Сибир и минал няколко хиляди километра през няколко държави.
  Честито.

  1. Антоне, ами то това са същите тези находища, бре. Газови находища. никой никога не е уточнявал какъв газ има. От космоса са засечени големи находища на плитко заложени въглеводороди. Ама с незавършения си седми клас няма как да го осъзнаеш!

 6. За съжаление и аз съм съгласен с горните коментари , в които прозира скептицизъм за ползата за нас , обикновените българи , от тая манна – не небесна , а черноморска . Продажните герберасти най-вероятно вече са обмислили в подробности кой какво ще докопа от комисионите за предоставяне на концесиите за добива на метана . Упрекът ми е към избирателите , които качиха пак във властта отцеубийците си !

 7. Браво! Ес налага акциз на китайските слънчеви панели и говори за зелена енергия, екоданъци, докато в същото време копае за горива.
  И това ако не са шизота?!

  1. Защо да не налага „акциз“ на панелите. Китайците правят дъмпингови цени. Слънчеви панели се произвеждат достатъчно в ЕС. И не е акциз, а мито. Акцизи се налагат на стоки върху които държавата има монопол. Като цигари и алкохол. И какво общо имат китайските панели с темата? Отново виждаме тук московски некомпетентен трол в действие.

   1. слънчеви панели НЕ се произвеждат достатъчно в ес.
    темата е по отношение на шизофреничното противоречие в действията на ес изразяващо се в събиране на данъци от всички страни.

   2. не ми приемаше този пост, макар че с него започвах:
    ОК. м.и.т.о, а не а.к.ц.и.з.
    д.е.ф.и.н.и.ц.и.я.т.а ти за а.к.ц.и.з, че „държавата има монопoл“ е г.р.е.ш.н.а, също както и моята у.п.о.т.р.е.б.а.

 8. ЕДНА НОВИНА – И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТРОЛОВЕТЕ ПСИХЯСВАТ!! И КАК НЯМА, КОГАТО РУСНАЦИ НЯМА ДА УЧАСТВАТ В РАЗРАБОТКАТА , А ГЕРМАНЦИ ! УЖАС , КАПИТАЛИСТИТЕ НИ ГРАБЯТ ,ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ .ГРАБВАЙТЕ ОРЪЖИЯТА ,ВИКАЙТЕ РУСКИТЕ ВИТЯЗИ !

  1. Ей , нещастник , каква е истината за концесиите в България – например за златото – българската държава взема 0.0 не знам колко си процента от добива на златото от концесионера , такова е положението и с другите подобни концесии …

   1. Ще ми кажеш ли защо по съветско време златната мина в България беше фалирала?

    1. Ми щот имаше бол евтино руско и турско злато.

 9. SCHTE GO OPRAVIM V JIVOTA NIE CHERNO MORE ILI TO SCHTE OPRAVI NAS GOLQMO TEGLO NI CHAKA NE PIPAITE MORETO LOSCHO SCHTE STANE

 10. До 435 трола представящ се за последовател на Дънов.На теб ясно ли ти е че Бургас до 1890 година е бил овчарски колиби.С решение на големците на Поморие 300 хил златни франка на княз Фердинант се пренасочват за пристанище на мястото на днешния Порт Бургас.Благодарение на пристанището на картата се появява днешния Бургас.Какви фантасмагории бръщолевиш че още от векове Бургас е съществувал.По темата.Всякаква газопреносна ,петролна атомна индустрии след десетилетие ще са анахронизъм.Предстои
  дасе появи чистата енергия.Първоначално в автомобилите а в последствие в бита.Парадокса е че най-големия замърсител въглеродния диоксит като много добър диамагнетик ще участва в реализацията на чиста енергия.Ще има сътресения в икономиката но светът ще стане едно по-добро място за живеене.А чистите и мръсни енергии има само в главите на хората

  1. Мръсната енергия са въглищата от незнамсикъде и дървесината от америка горени в европейските електроцентрали.

   1. Що руските дървета по-малко ли пушат? И кой гори дървесина в електроцентрали освен може би някъде в Сибир, където имат много отпадък
    И това пак за някакви малки местни централи. А ако ще говориме за американци и въглища, което си е спамене и не е по темата, нека споменем, че точно американските централи у нас не замърсяват въздуха, въпреки, че горят въглища. Ей, къде ви намират се такива Ентелигентни московски тролове?

    1. става дума за факти от европа, а не от сибир:
     //www.businessinsider.fr/us/europe-imports-wood-biomass-from-us-for-power-2015-12/
     но де евроатлантически де6ил да го вдене?

     1. Отново московският трол не знае за какво пише. В цитирания линк става дума за биомаса, а не дървесина. От биомаса се правят пелети за домашно отопление например, които са високо екологични. Биомасата е отпадък може да бъде и от царевични стъбла. Обикновено изгарянето на биомаса е високотехнологичен и екологически чист процес. Защото става дума за отпадък и за възобновим източник. За да сочиш линк, който те опровергава значи, че не владееш езика. Бос си и по технологичните и екологични проблеми. А темата е нов енергиен източник в Черно море, а не екологията в Европа. Само спамиш като типичен трол.
      Колкото до американските централи важното е, че не замърсяват. Защо и как не е интересно. На Ковачки централите Кой им пречи да сложат филтри?

    2. отделно, че американските централи получиха отсрочка няколко години от костов да сложат филтри… нещо, което другите централи не получиха. доста неморално от гледна точка на конкyренцията, но съвпадащо с евроатлантическите ценности
     факт.
     пп. нормално е ако построиш инсталация 10 години по-късно да е и по-модерна.

 11. Уррааааааа!! Всеки момент ще станем „Кувейт на Балканите“, както казва нашето бaнkянско слънце !!!! И като потекат едни реки от долари, мед и масло, като настане един хубав живот!!!!!!! КЕФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ !!!!!!!

  1. Може да се майтапиш, но точно така ще стане, само дето продажните боклуци като парцала Борисов ще подарят печалбите на паразитите от САЩ и Англия, ще видиш.

 12. За веселия евроатлантически де6ил по горе, дито не може да чете – става дума за дървена биомаса, като процесът е дърветата се секат на конвейр и се мелят на дървесина която се товари на корабите да се гори в европа. Има достатъчно филмчета в мрежата как се прави това.
  Аман от арогантни евроатлантически уроди.

  1. Аман от некомпетентни руски тролове. Изгарянето на биомаса е високо технологичен процес и не натоварва природата. В тази биомаса може да се влага и дървесина, но тя е остатъчен продукт, след дървообработка или негоден за обработка материал. При всички случаи отпадък и при всички случаи възобновяем източник. Така че опитите ти да злепоставиш Европа са смешни. И то Западна европа където екологичните норми и спазването им са на светлинни години пред спонсора ти Русия.

   1. //reports.climatecentral.org/pulp-fiction/1/
    При всички случаи си отпадък и олигoфрен кат всички евроатлантици…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.