Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Учени виждат Балканите като люлка на човечеството Новата хипотеза може да промени представата за еволюцията на човешкия вид

Artist impression of Graecopithecus. Scientists have proposed this could be the oldest hominin ever discovered. National Museum of Natural History, Assen Ignatov

Учените дълго време смятаха, че човешкият вид се е отделил от маймуните преди около 5 милиона години в Африка, но публикувано в понеделник изследване твърди, че това е станало доста по-рано – в Европа, и по-конкретно на Балканите, съобщи Дойче веле.

Основа за тази нова хипотеза за произхода на човечеството са фосили на ранни хоминоиди, датирани на около 7,2 млн. години, открити в пещери в България и Гърция. Изследователи от България, Гърция, Германия, Франция, Канада и Австралия изследвали изследвали отново и предатирали зъб и долна челюст на грегопитек, древен предшественик на човека. След проучване на седиментните скали, в които били фосилите, те установили, че зъбът, открит в местността Азмака край Чирпан, е на 7,24 млн. години, а долната челюст от район край Атина – на 7,175 млн. години.

Анализът на двете находки карат учените да предполагат, че грегопитекът е непознат досега праисторически човек. Корените на зъбите му до голяма степен са слети, което е характерен белег за човека и неговите предци. При човекоподобните маймуни това не е така. И те правят извода, че разделянето на родословието между шимпанзето и праисторическия човек е станало по-рано – при това не в Африка, а в Източното Средиземноморие.

Възможно е това да е било предизвикано от драматични промени в климата. В седиментните скали край находките учените се натъкнали на фин червеникав пясък и соли, като се предполага, че произходът им е от Северна Африка. “Тези данни могат да докажат за първи път, че преди 7,2 млн. години Сахара се е разширила и пясъчните бури са разпространили червен, богат на соли прах чак до северното крайбрежие на Средиземно море”, казва ръководителката на научния екип Мадлен Бьоме.

В седиментните скали са открити и следи от типични за саваната растения, както и от бушували пожари. “Общата картина говори за условия, типични за саваната. Към това се прибавя и фактът, че заедно с фосилите на грегопитека са били открити и вкаменелости от далечни предци на жирафи, газели, антилопи и носорози”, казва съавторът на изследването от БАН проф. Николай Спасов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Ха , стига бе ! Ние българите все сме началото на всичко , пък сме все на опашката ! Жалко за хубавия ни народ . Имаме си много хубави жени , ураа !

  2. То и сега все още грегопитеци обитават България! И най-вече в НС

  3. Не са само фосили, не са. Има даже съратници на един безродник – дописници на труд…

  4. Чирпан на три морета!!!!! Чирпан е люлката на цивилизацията 7,24 млн години, ура горди чирпанлии!!!

  5. Ostavete psiharskite maimundjuluci. Tuk sa tvorili sinove i potomstvo na IAFET, sin na Noe ! Zatui sme liulka na civilizaciata.

  6. Хубаво е,че редки изключения от съвременните българите, имат генетични връзки с григопитеците, като вас?!?

  7. ГОСТ МЕ РАЗСМЯ НЕУДЪРЖИМО-ГРЕКОПИТЕЦИ В НС-ХА,ХА,ХА… НЕ МОГА ПОВЕЧЕ…ХА,ХА,Х…ХЪ…..И ЧИРПАНЛИЯТА-ЧИРПАН НА ТРИ МОРЕТА!! НА ТРИ Е МАЛКО-ПОНЕ НА 4-5 ПЪК КАКВОТО ЩЕ ДА СТАВА!!!!! ХА,ХА,ХА….

  8. Айде сега, таман Путин и македонците обясниха за азбуката и нова тема за тях.

  9. Сбъркан е правописа .Учените имат впредвид ГЕРБопитеци.!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.