Учени: Добавките за отслабване не помагат

Често се сблъскваме с реклами на магически хапчета, с които можем да отслабнем. Много свидетелства показват, че могат да бъдат дори вредни за здравето. Но има ли реално полза от тях? Този отговор търсят американските учени в свое изследване, публикувано в списание Obesity.

Извършени са серия от проучвания на селекция от добавки за отслабване и алтернативни терапии. Наблюденията на учените не откриват висококачествени доказателства за ефикасността на нито един от разгледаните продукти. Затова те призовават за по-голям контрол върху производството на добавки и представянето на подвеждащи твърдения за продуктите. Разбира се, техните производители оспорват твърденията им. Но докато за първите е важно изследването да бъде коректно въз основа на показателите и фактите, вторите имат интерес не толкова към здравето на хората, а да се купува това, което произвеждат.

Наблюденията са въз основа на 315 проучвания, като едва 16 от тях съобщават за статистически значимо намаляване на теглото по време на изпитването, вариращо от 0,3 до 4,93 килограма. Сред проучваните продукти и терапии са такива, като включващите зелен чай, кофеин, акупунктура, хитозан, какао, хром и др. Учените посочват, че по време на статистическия преглед на проведените проучвания, в редките случаи, когато хората наистина отслабват, те не са свалили достатъчно килограми, за да окаже това положително въздействие върху здравето им.

Наднорменото тегло има пряко отношение към здравето. То е един от основните фактори, влияещи негативно за разпространението на сърдечно-съдови заболявания,  диабет  и  други  хронични  заболявания. По данни на Националния статистически институт през 2019 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете в България и 45.0% от жените на възраст 18 и повече години. С нормално тегло през същата година са били 36.3% от мъжете и 51.2% от жените. Сравнението спрямо данните от 2014 г. показва повишаване, като все повече българи се регистрират с наднормено тегло. Това е една добра причина да се вгледате в себе си и да потърсите естествени начини за намаляване на килограмите, ако искате да подобрите здравословното си състояние. Предвид наблюденията на учените за минимален ефект от приемането на добавки за отслабване, добре е да ги отбягвате, защото може да влагате пари и надежди в нещо, за което няма сериозни доказателства за ефективност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл