Учени обявиха съществуването на осми континент

Учени обявиха, че в югозападната част на Тихия океан се намира осми континент на име Зеландия. Той е около 4,5 милиона квадратни километра, но около 94 процента от него се намират под вода. Само най-високите му точки – островите Нова Зеландия и Нова Каледония, се намират над морското равнище. Учените обосновават наличието на континент в статия в журнала на Геологическото общество на Америка.

Той е бил там от стотици милиони години, но е открит наскоро, защото е скрит от океана, посочи един от авторите на изследването – професорът по география Рупърт Съдърланд, цитиран от БНР.

Геолозите смятат, че Зеландия се е откъснала от Австралия преди около 80 милиона години. Ако откритието й бъде прието от широката научна общност, континентът ще бъде добавен към картите.

Надяваме се, че Зеландия ще се появи на картите на света, в училищата, навсякъде. Мисля, че откриването на нов континент е много вълнуващо, обясни геологът Ник Мортимър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Мераклия е Мортимър, щото името му ще влезе в историята, само дето е открил не нов континент, а нова континентална плоча. Континентите се характеризират с голяма площ НАД морското равнище, а не ПОД него. Да му отдадат заслуженото точно, колкото е и видимата част на откритието му – 6%!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.