Учени откриха медикамент, който спира развитието на деменция и алцхаймер

Учените се надяват, че са открили лекарство, което спира всички невродегенеративни мозъчни заболявания, включително деменция, съобщи Би Би Си.

През 2013 г. екипът на Съвета за медицински изследвания в Обединеното кралство за първи път успя да спре умирането на мозъчни клетки при животни. Това се превърна във водеща новина в целия свят. Използваният медикамент обаче се оказа неподходящ за хора, защото причинява увреждане на органи.

Сега са открити две лекарства, които се очаква да имат същия защитен ефект върху мозъка и вече са били успешно тествани при хора.

„Това е наистина вълнуващо“, каза проф. Джована Малучи от отдела за токсикология на Съвета за медицински изследвания в Лестър.

Тя се надява скоро да започне клинични изпитания с пациенти с деменция и до две – три години да разбере, дали медикаментите действат.

Новият подход е насочен към естествените защитни механизми, които са изградени в мозъчните клетки.

Когато вирусът атакува мозъчна клетка, това води до натрупване на вирусни протеини.
Клетките реагират, като затварят почти цялото производство на протеини, за да спрат разпространението на вируса.

Много невродегенеративни заболявания включват производството на дефектни протеини, които активират същите защити, но с по-тежки последици.

Мозъчните клетки спират производството толкова дълго, че в крайна сметка загиват от „гладна смърт“.

Такъв процес в невроните в мозъка може да предизвика сериозни проблеми с движението, с мозъчната дейност или дори да доведе до смърт, в зависимост от болестта.

В първоначалното изследване учените използвали медикамент, който блокира активирането на защитния механизъм.

Това спряло развитието на т.нар. прионна болест у мишки – за първи път било постигнато спиране на някое невродегенеративно заболяване при животни.

От 2013 г. насам изследователският екип изпробвал над 1000 лекарства върху нематодни червеи, човешки клетки и мишки.

Два медикамента показали, че предотвратяват както форма на деменция, така и прионна болест, като спират смъртта на мозъчните клетки.

По-известният медикамент е тразодон, който вече се приема от пациенти с депресия. Другият, познат като DBM, се изпробва при пациенти с рак.

Професор Малъчи подчертава, че първо трябва да се проведат клинични проучвания за ефектите от двете лекарства. Малко вероятно е те да излекуват напълно поразените пациенти, но биха могли да задържат развитието на болестта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „Сега са открити две лекарства, които се очаква да имат същия защитен ефект върху мозъка и вече са били успешно тествани при хора.“

    Не се заблуждавайте. Лекарство не означава излекуван. Сегашната икономика не работи така. Важна е печалбата.
    Забраняването на атомната бомба не е зареди отровния въздух или други човешки проблеми. Просто защото ще реши един проблем за броени секунди. Всички знаем колко пари се парят от протакана война.

  2. Поредната фалшива новина. Тразодон или с търговско име Тритико е антидепресант , който се взема за сън. Майка ми е с деменция и от 4 години заспива с Тритико , но деменцията нито е изчезнала, нито е спряла прогреса си, а напротив вече е в крайна фаза. Така ,че Трикото не е никакъв медикамент за деменции.

  3. Qt ,моята майка също е с деменция. Вие вземали ли сте Аксура/Мексия и ако да има ли ефект при вас?

  4. Za sozhalenie nema medikament za Alzheimer. Pharmacevticnite giganti vseki 5, 10 god puskat novi preskapi lekarstva za golemi pechalbi. Chovek na zor dava milo I drago- tai ni rabotiat nedobrosovestni koristoliubci.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.