Учени откриха метод за възстановяване на черния дроб и удължаване на живота

лаборатория

Учени от Медицинския институт към Станфордския университет в Калифорния установиха, че умерено увеличената активност на ензима теломераза в клетките на черния дроб допринася за регенерацията му, съобщи Лента, позовавайки се на резултатите от изследването, качени на сайта ЮрикАлърт.

Теломеразата е белтъчен комплекс, който пречи на прекомерното съкращаване дължината на теломерите - крайни хромозомни участъци, които се скъсяват при всяко клетъчно делене. Тъй като в ДНК теломерите не са кодирани аминокиселинни последователности на белтъци, въпросните участъци имат защитни функции, като предотвратяват увреждания на гени. Смята се, че скъсяването на теломерите е сред причините за стареенето на клетките.

Установено бе, че мутации, блокиращи активността на теломераза, предизвикват цироза у мишки и хора. Същевременно прекалената активност на ензима бе наблюдавана в засегнати от рак чернодробни клетки.

Учените констатирали, че 3-5 процента от чернодробните клетки у мишки произвеждат голямо количество теломераза. При това в тези клетки са по-малко активни гените, които участват в метаболизма. Въпросните клетки са равномерно разпределени в черния дроб и при увреждането му започват да се размножават, образувайки нова тъкан.

Учените се надяват, че получените резултати ще допринесат за разработване на препарати за борба с цирозата и стареенето на чернодробните клетки.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука