Учени откриха нов вид риба в океана с тегло 2 тона

За първи път от 125 години насам учени откриват нов вид риба. Mорският обитател тежи над 2 тона и може да бъде намерен във водите на Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Чили.

Според учените той е oт вида Лунна риба и се среща от поне 125 години насам, но за първи път сега се класифицира като нов вид.

Изследователите ни напомнят, че океанът все още крие множество тайни, които предстоят да бъдат разкрити. Изненадата на учените идва по-скоро от размерите на новооткрития обитател. Освен че е огромен, невижданият досега екземпляр океанска риба има навика да излиза на сушата, за да се загрява, откъдето идва и недоумението защо никой не го е виждал или коментирал досега.

Изследването, ръководено от Мариан Ниегард от Университета Мърдок в Австралия, разглежда над 150 ДНК проби от различни лунни риби. Една от тях се оказва на напълно непознат вид, на който учените кръщават „неоткриваема риба” заради умението й да остане скрита толкова дълго.

Въпреки резултатите от пробите външният вид на рибата остава загадка. Докато учените не откриват следи от нея на плаж в Нова Зеландия четири години по-късно.

Както и други представители на вида лунна риба, новият екземпляр е огромен. „Мола текта” (от лат. Tectus – невидим), както учените я наричат официално, има дискообразно тяло и широки перки. Мощната костна структура е причина и за значителното тегло.

Неоткриваемата риба вече е забелязана на няколко различни места, включително водите на Южна Африка, Чили, Австралия и Нова Зеландия. Това очертава местообитанието в по-студените части на южното полукълбо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука