Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

Илияна Йотова връчва български документи на сърбин, спасител от Лим

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Учени от БАН: Всеки четвърти българин няма достъп до здравна помощ или лекарства

Над 50% от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите. Това заяви доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

“Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство „достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите“, добави доц. Ивков.

От института представиха на пресконференция в БТА резултатите от своя изследователски проект „Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни влияния, тенденции и предизвикателства (от емпирия към теория)”. Проектът е продължил 3 г. и е посветен на изследване и установяване състоянието на здравето и качеството на живот на българските граждани и свързаните с тях неравенства в обществото. Представената информация за качеството на живот, свързано със здравето, е набрана на базата на 800 домакинства у нас, обхваща определени периоди от време през 2014 г. и 2015 г. Изследването за социалните неравенства е направено на базата на извадка от 2340 лица през 2017 г.

Почти 30% от изследваните лица са справят трудно и много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е вземал заем за задоволяване на здравните си потребности, гласят констатациите в доклада.

Близо всеки четвърти българин няма достъп до здравна помощ или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева, която е част от проекта. “Здравеопазването в България се разпада заради превръщането на здравните заведения в търговски дружества. Не може 24% от населението да оставиш без лекарска или фелдшерска помощ – хората по селата не ходят на лекар и не си купуват лекарства”, коментира тя.

“Разходите за медицински изделия още в началото на реформата бяха извадени от реимбурсирания списък на НЗОК и бяха оставени за заплащане от самите пациенти”, посочи още тя. Те струват невероятно скъпо без реално тяхната цена да е такава. Допусканите пропуски не са случайни и на мен ми се струва, че това е направено, за да се осигуряват свръхпечалби за определени среди в медицинското съсловие. Това малко лоби с определено влияние не позволява тази тенденция да се промени, обясни доц. Тонева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете