Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият алпинист на Олимп е без признаци на живот

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Четири възможни варианта за преместване на националния стадион

Градушка отне поминък, земеделец го връща Стихии нанесоха щети в Свищов, Левски и Русе

Във Велико Търново откриват паметник на Христо Ботев навръх 2 юни

Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Нов психотест предлага съвременни критерии, по които се оценява дали шофьорите имат рисково поведение на пътя. Той е изработен от учени от БАН и се отнася за много важни категории водачи – на обществен транспорт, таксиметрови шофьори и шофьори с отнети книжки. Учените са предложили и методики за превенция на рисковото поведение на пътя – сред тях – рисковите водачи да бъдат задължени да посещават психолог, съобщи БНТ.

Кого харесвате повече – майка си или баща си – това е само един от въпросите в съществуващия в момента психотест, който учените в проекта смятат за неадекватен. Той може да дава представа за личността, но няма никакво отношение към поведението на пътя. В момента парадоксално се оценяват и характеристики като женственост или мъжественост, интровертност и екстровертност. Също лидерство и склонност към поемане на рискове – но само по принцип, а не докато човек шофира.

„Това дали си един лидер, можеш да водиш хората след себе си, да ги ръководиш добре, няма нищо общо с това ти дали ще правиш катастрофи и ще минаваш на червено например“, obqsni гл. ас. д-р Зорница Тоткова – Институт за изследване на населението и човека – БАН.

С новите методики психолозите ще оценяват склонност към тревожност, гняв и агресия. Но най-вече те предлагат нормативни промени, с които рисковият шофьор да бъде принуден, а не само поканен да промени поведението си. В момента, ако шофьорската ви книжка е отнета и се провалите на последвалия тест, имате право да се явите още два пъти.

Новият психотест измерва в много по-голяма степен дали шофьор си доставя адреналин като минава на червено с голяма скорост и при ниска видимост, докато говори по телефона. Не толкова дали би се возил на стъпенката на влак, който се движи със 100 км в час. Сега на ход е Министерството на транспорта, където да преценят кога ще въведат съвременният тест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.