СЗО: Вестниците не разнасят коронавируса, нито пък пратките

Пинк преболедува коронавируса Певицата дари 1 милион долара за медици

Реализираха сделки с бизнес имоти за 270 млн. евро

Любо Ганев отговаря точка по точка на „Хебър“

Намаляват наемите на засегнати фирми За бързите заеми няма да има наказателни лихви до края на извънредното положение

Правят шлемове за защита, вместо телефони Фирми за сувенири произвеждат предпазни средства

Пламен Димитров: 44 хил. са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение

Ангела Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство пред ЕС от основаването му

Втори излекуван от коронавирус в МБАЛ-Шумен

Пуснаха нов дълг за 1 млрд. лв.

Първи ден без нарушители на ограниченията във Варна

23 години затвор за убиеца на словашкия журналист Ян Куциак

Споделете със Столична библиотека

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас 22-ра жертва: 90-годишна жена е починала в "Пирогов“

Гърция бие отбой, ако се спазва строгата карантина през април

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Нов психотест предлага съвременни критерии, по които се оценява дали шофьорите имат рисково поведение на пътя. Той е изработен от учени от БАН и се отнася за много важни категории водачи – на обществен транспорт, таксиметрови шофьори и шофьори с отнети книжки. Учените са предложили и методики за превенция на рисковото поведение на пътя – сред тях – рисковите водачи да бъдат задължени да посещават психолог, съобщи БНТ.

Кого харесвате повече – майка си или баща си – това е само един от въпросите в съществуващия в момента психотест, който учените в проекта смятат за неадекватен. Той може да дава представа за личността, но няма никакво отношение към поведението на пътя. В момента парадоксално се оценяват и характеристики като женственост или мъжественост, интровертност и екстровертност. Също лидерство и склонност към поемане на рискове – но само по принцип, а не докато човек шофира.

„Това дали си един лидер, можеш да водиш хората след себе си, да ги ръководиш добре, няма нищо общо с това ти дали ще правиш катастрофи и ще минаваш на червено например“, obqsni гл. ас. д-р Зорница Тоткова – Институт за изследване на населението и човека – БАН.

С новите методики психолозите ще оценяват склонност към тревожност, гняв и агресия. Но най-вече те предлагат нормативни промени, с които рисковият шофьор да бъде принуден, а не само поканен да промени поведението си. В момента, ако шофьорската ви книжка е отнета и се провалите на последвалия тест, имате право да се явите още два пъти.

Новият психотест измерва в много по-голяма степен дали шофьор си доставя адреналин като минава на червено с голяма скорост и при ниска видимост, докато говори по телефона. Не толкова дали би се возил на стъпенката на влак, който се движи със 100 км в час. Сега на ход е Министерството на транспорта, където да преценят кога ще въведат съвременният тест.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.