Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Йомер Челик: Няма причини Турция да продължи спазва миграционното споразумение с ЕС

Задържаха 24-годишен след скандал пред дома на жена и юмрук върху полицай

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G

Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

Среща между Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Част от инфраструктурата на „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит

МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Учени от БАН се събраха на открито заседание за бъдещето на Академията и нейния бюджет

Снимка: БГНЕС

Около 1 000 души се събраха на откритото Общо събрание на БАН на площад „Княз Александър Първи“ в София, информира БНР. Целта е публично да бъде обсъдено бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред – бюджета на Академията и нейното бъдеще.

„Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения“, каза проф. Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН.

„Предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната, смятат учените“. Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни и че у нас се обучават кадри, които отиват в чужбина, защото в България нямат реализация.

Позицията на просветното министерство е, че в проектобюджета за 2017 година са предвидени 5 милиона лева повече за БАН, или има ръст на парите с 6,8 процента. Още 350 милиона лева ще влязат в науката по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, като по-голямата част от тези средства щели да влязат именно в Академията.

Сред протестиращите днес бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

Пред БНР председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какви са исканията им.

„Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми“, каза Евелина Славчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни “ Абсолютно вярно е, че науката в другите страни ДАВА на икономиката. Хората за това я и развиват. У нас САМО ЧАКАМЕ науката да даде. И докато чакаме – ПЛАЩАМЕ. А тунеядците недоволни… Искат още. И обещават, че с лихвите ще връщат… НЯМАТЕ КРЕДИТ НА ДОВЕРИЕ за да получите повече. Ако не ви харесва – бегом на запад. Само дето там ще сте миячи на чинии, щото науката ви не струвапукнат лев! И за това си натискате парцалите тук, а ако се подлъжем да ви дадем повече – добре дошло. Нищоправенето цена няма – защо да не получавате повече????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.