На младини принц Филип искал да се жени за друга Кралица Елизабет Втора и съпругът й отпразнуваха 72 години от сватбата си

Северна Корея е провела „много важен тест“

Ангел Джамбазки: Вратата към Европа е през София

4,4 по Рихтер разлюля Албания Трусът е бил усетен и в Черна гора

Корнелия Нинова към студентите: Пожелавам ви да имате най-красивите, емоционални и ползотворни за вас студентски години

Разкриха извършителя на атаката във военна база във Флорида (СНИМКА) 21-годишният саудитец критикувал САЩ и цитирал Осама бин Ладен

Фандъкова: Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление

Карадайъ: След 30 г. демокрация още има проблеми с изучаване на турския

За „Мис България” и българската неугодия

Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Цензор забрани собствените си книги Димо Казасов състави “Списък на вредна литература”

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Учени от БАН се събраха на открито заседание за бъдещето на Академията и нейния бюджет

Около 1 000 души се събраха на откритото Общо събрание на БАН на площад „Княз Александър Първи“ в София, информира БНР. Целта е публично да бъде обсъдено бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред – бюджета на Академията и нейното бъдеще.

„Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения“, каза проф. Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН.

„Предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната, смятат учените“. Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни и че у нас се обучават кадри, които отиват в чужбина, защото в България нямат реализация.

Позицията на просветното министерство е, че в проектобюджета за 2017 година са предвидени 5 милиона лева повече за БАН, или има ръст на парите с 6,8 процента. Още 350 милиона лева ще влязат в науката по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, като по-голямата част от тези средства щели да влязат именно в Академията.

Сред протестиращите днес бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

Пред БНР председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какви са исканията им.

„Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми“, каза Евелина Славчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни “ Абсолютно вярно е, че науката в другите страни ДАВА на икономиката. Хората за това я и развиват. У нас САМО ЧАКАМЕ науката да даде. И докато чакаме – ПЛАЩАМЕ. А тунеядците недоволни… Искат още. И обещават, че с лихвите ще връщат… НЯМАТЕ КРЕДИТ НА ДОВЕРИЕ за да получите повече. Ако не ви харесва – бегом на запад. Само дето там ще сте миячи на чинии, щото науката ви не струвапукнат лев! И за това си натискате парцалите тук, а ако се подлъжем да ви дадем повече – добре дошло. Нищоправенето цена няма – защо да не получавате повече????

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.