На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Учени от Нова Зеландия, ЮАР и Германия пристигнаха в Пловдив за участие в грандиозния проект „PlantaSYST”

„Проектът PlantaSYST „Изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология в Пловдив, България“ е изключително важен проект за града ни и региона. Той е един от водещите за общината, а Министерството на образованието и науката ще съфинансира сумата от 15 милиона евро за неговото изпълнение“, заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриване на двудневния семинар „Plant Innovation”.

Неговата цел е да подкрепи новосъздадения по проекта PlantaSYST Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) посредством укрепване на връзките между научните и бизнес общности в Потсдам и Пловдив, както и  установяване на нови такива с институции и компании от Европа и света. „Това е първият голям проект, който се ръководи от български учени и който печели директно финансиране от Европейската комисия и е истински успех за българската наука“, допълни заместник-кметът на Пловдив. Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна системна биология и биотехнология, Министерство на икономиката, Университета в Потсдам, Института „Макс Планк” в Потсдам, университета „Маси” в Нова Зеландия, БАН и биотехнологични компании като ирландската „Биоатлантис“ и холандската „Енза Заден“.

„Вече се виждат ефектите от проекта – екипът на Plantasyst се разширява, а в Пловдив пристигат и първите чуждестранни учени, които ще работят тук  – от Южна Африка и Германия, които заедно с българските си колеги ще развиват центъра“, уточни Стефан Стоянов, според когото една от важните задачи за PlantaSYST през тази година е да стартира държавното финансиране, предвидено за нова сграда и оборудване за Центъра за биотехнологии.

На семинара партньорите по проекта представят идеи и програми за развитие на институциите и фирмите, за да се определят общите им интереси и възможностите за обща  проектна дейност, която ще спомогне за сближаване на трите допирни оси на проекта – наука, бизнес и местната и централна власт в лицето на Община Пловдив и Министерство на образованието и науката. PlantaSYST е единственият български проект, одобрен на втори етап по инструмент за финансиране “Teaming“ на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.

Сред ключовите цели на ЦРСББ са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления. „Още при кандидатстването много  европейски компании и университети се включиха към проекта. Една от целите му е ЦРСББ да осъществява и научно-приложна дейност и заедно с бизнеса да развива, нови продукти“, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов. Той изрази надежда скоро да започне разработването на патенти. По време на своето изявление той представи Пловдив на чуждестранните гости, като град, в който инвестициите се увеличават постоянно, който е вторият образователен център в страната,  със стабилна икономика и производство, където се разкриват все повече работни места.

В научния център ще функционират 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар. PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.